Cum să ne comportăm în caz de cutremur (VIDEO)

Cum să ne comportăm în caz de cutremur (VIDEO)

În ultimul timp Moldova este tot mai des zguduită de cutremure, însă puțini știu regulile de comportament în timpul unui eveniment seismic.

Solicitat de NOI.md, șeful Centrului de Monitorizare Tehnică al Institutului de Geologie și Seismologie, Ion Ilieș, a enumerat cîteva reguli elementare de comportament în cazurile de producere a unor cutremure.

Potrivit sursei citate, trebuie să știm că după 19-26 de secunde de la prima undă a cutremurului urmează o nouă undă, mult mai puternică. Astfel, în această perioadă scurtă, de cîteva secunde, avem posibilitatea să ieșim din clădire, dar numai dacă ne aflăm la primul sau al doilea nivel. În niciun caz nu se cuvine să ieșim afară dacă ne aflăm la etajele de mai sus.

„Rămînem în camera unde ne-a surprins cutremurul, ocupăm o poziție opusă ferestrelor, într-un colț al încăperii; într-un toc de ușă sau sub o grindă de rezistență. Dacă nu avem un toc de ușă, ne băgăm sub masă, pentru a ne proteja de căderea tencuielii”, a menționat Ion Ilieș.

În cazul în care pe timp de cutremur ne aflăm într-un loc aglomerat – școală, magazin, biserică, cinematograf, în primul rînd trebuie să ne păstrăm calmul și în niciun caz să nu fugim pe scări sau să apelăm la ascensor. Spre exemplu, dacă sîntem la școală, atunci ne băgăm sub bancă, în genunchi și ne protejăm capul pînă la terminarea cutremurului.

Se întîmplă ca în timpul cînd sîntem într-o unitate de transport sau la volanul acestuia să nu simțim undele seismice și să fim aruncați de pe carosabil. În asemenea situații, atunci cînd sîntem informați, prin intermediul radioului sau al altor surse de informare, că are loc un cutremur, trebuie neapărat să staționăm pe marginea drumului, să ocolim podurile și stîlpii de electricitate.

În stradă, undeva în spațiile libere se pare că pericolul de cutremur nu ne paște, atît timp cît în apropiere nu avem clădiri, garduri înalte sau pereți; stîlpi de electricitate sau chiar copaci.

După ce a trecut cutremurul, trebuie să ieșim în liniște afară, deoarece există probabilitatea să urmeze și alte replici ale cutremurului.
 
 
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

nai 5 aug. 19:55

dupa cum shtim toate cladirele care is cupliti ele diamu numai au legatura ceia shi mult nui trebue ca sa fuga din lok shi se duce toata casa ca sirnicele in corobka sho pus intrbaria cineva cum se ce construeshte primer in Izrail de jos pan sus in fiekare apartament este o comnata bunker monolita intarita cu armatura ciar de seva rasturna comnata tot intriaga va raminia shi nici un fel de svarka nu se face in montaj da se liaga svarka inmoae metalu

Ilie Romaniuc 3 aug. 16:26

De ce nu arătați niște filmulete de lămurire cu cronometrarea timpului, în cite secunde se va evacua, , unde-i ,,osnovnaia balca ,,!!!???7.evo

Larisa 3 aug. 15:40

Ar fi actual, ca responsabilii sa informeze cetățenii cu privire la respectarea cerințelor la noile construcții și verficarea lor seismica! Ori așteptăm dezastrul? Știu cu siguranța despre faptul, ca una din noile construcții( care nici nu este data in exploatare), in momentul cutremurului a dat crăpături enorme, fiind de urgentă tencuite, adică buzele le vopsim și apoi cu ce se aleg locatarii???

МЧС 17 feb. 20:43

Ничего ведь нового.... Зачем панику устраивать?
За такое в советское время сажали, и правильно делали.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load