X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cioclea: După criza din 2014-2015, anul 2016 a fost unul de stabilizare

17 feb. 2017,, 12:45   Economie
3293 7

După criza din 2014-2015, anul 2016 a fost înainte de toate un an de stabilizare în sistemul bancar al Moldovei, consideră guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Sergiu Cioclea.

Într-un interviu pentru revista "Profit" guvernatorul a spus că economia dă semne de înviorare, inflaţia a scăzut rapid, cursul de schimb al monedei naţionale s-a stabilizat, rezervele valutare au fost în parte completate.

"Am asistat la o îmbunătăţire pe piaţa monetară. Stabilizarea economică şi financiară este o condiţie esenţială pentru reluarea activităţii de bază a băncilor – creditarea", a menţionat Cioclea.

BNM a depus eforturi majore pentru a contribui la normalizarea situaţiei macroeconomice, dar şi pentru a aborda de la rădăcină problemele din sectorul bancar, care au provocat criza în primă instanţă: netransparenţa acţionariatului, deficienţele guvernanţei corporative, creditarea părţilor afiliate şi gestionarea nesatisfăcătoare a riscurilor.

"Banca Naţională a întreprins măsuri energice faţă de acţionarii care au procurat şi deţinut pachete substanţiale în principalele bănci ale ţării cu încălcarea legii. Băncile plasate în regim de supraveghere specială au prezentat planuri de remediere şi sînt monitorizate în mod continuu de BNM şi de consultanţi internaţionali", a subliniat el, menţionînd importanţa Legii cu privire la redresarea şi rezoluţia bancară.

Guvernatorul a evidenţiat că această lege va crea un cadru de intervenţie rapidă în cazul băncilor în dificultate şi salvarea lor cu ajutorul fondurilor private.

"În linii mari, sînt satisfăcut de ceea ce am reuşit să realizăm într-o perioadă relativ scurtă a anului 2016, deşi unele proiecte şi reforme se mişcă mai încet decît anticipam – din diverse motive, inclusiv din lipsa timpului managerial", spune bancherul.

El susţine că Banca Naţională are nevoie de o reorganizare pentru a-şi putea asuma responsabilităţi noi în domeniul supravegherii, reglementării, combaterii spălării banilor şi altele.

Referindu-se la necesitatea de a adopta noi proiecte de legi, guvernatorul a spus că acestea urmează a fi promovate în contextul angajamentelor incluse în Acordul cu FMI şi în Acordul de asociere dintre RM şi UE. Printre acestea se numără Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, Legea privind activitatea bancară şi investiţională, Legea privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar.

"Sînt conştient că este un volum important de legi şi reglementări noi, pe care comunitatea bancară are nevoie să le înţeleagă şi să le asimileze înainte de a le implementa. Vom face tot necesarul pentru a ajuta băncile în acest exerciţiu”, a menţionat Cioclea.

Potrivit lui, ajustarea şi perfecţionarea cadrului normativ este "un proces continuu" şi nu doar în Republica Moldova.

"La nivel internaţional se discută deja despre aprobarea Acordului Basel 3.5, ceea ce confirmă că sectorul financiar este un organism viu care se dezvoltă în permanenţă. Specificul Republicii Moldova este că s-au acumulat "arierate legislative" importante, la care se adaugă măsurile legislative "de urgenţă" pentru a gestiona consecinţele crizei bancare din 2014-2015", a spus Sergiu Cioclea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?