X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În 2017 BERD se așteaptă la un progres real în cooperarea cu Moldova

17 feb. 2017,, 11:30   Economie
2192 3

În 2017 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare se așteaptă la un progres real în cooperarea cu Moldova.

Potrivit comunicatului BERD, anunțul a fost făcut de către prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett, în cadrul unor la întîlniri la nivel înalt, susținute săptămîna curentă la Chișinău, pentru a discuta aspectele legate de îmbunătățirea climatului de afaceri din țară, de investițiile care urmează să fie efectuate în 2017 și prioritățile cooperării între Moldova și BERD, relatează NOI.md.

La Chișinău delegația BERD, condusă de prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett, și vicepreședintele pentru politici și parteneriate, Pierre Heilbronn, s-a întîlnit cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, vicepremierul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Serghei Cioclea, precum și cu clienții existenți și potențiali, asociațiile de business și partenerii străini.

Discuțiile s-au concentrat asupra climatului de afaceri, investițiilor BERD în Moldova și proiectelor cheie în sectorul public și cel privat, preconizate pentru anul 2017. Părțile au discutat, de asemenea, mersul realizării proiectelor energetice, de transport și de infrastructură municipală mari, inclusiv a celor cofinanțate de Uniunea Europeană.

Delegația BERD a dat o apreciere înaltă eforturilor depuse de autoritățile moldovenești, fapt ce a permis adoptarea unui nou program cu FMI în noiembrie 2016, și a specificat importanța majoră a respectării depline și continuă ale prevederilor programului.

Părțile au discutat în detaliu transformarea sectorului bancar din Moldova, subliniind importanța acesteia pentru sporirea încrederii mediului de afaceri, stabilitatea macroeconomică și atragerea investițiilor în țară. După cum s-a menționat, în cadrul întrevederilor cu autoritățile Phil Bennett a reiterat angajamentul ferm al BERD de a continua sprijinul economiei și reformelor în Moldova.

Potrivit lui, actuala vizita confirmă încă o dată importanța Moldovei pentru Banca Europeană. Prim-vicepreședintele BERD a declarat că în curînd va fi inițiată elaborarea noii strategii a BERD pentru Moldova, care va fi aprobată în 2017. El a menționat că acum este o perioadă foarte importantă de planificare, iar Banca mizează pe îmbunătățirea în continuare a climatului de afaceri, precum și pe măsurile eficiente de combatere a corupției în Moldova.

Phil Bennett a declarat că transparența și buna guvernare în sectorul bancar reprezintă un „test de turnesol”, care vine să dovedească capacitatea Moldovei de a soluționa principalele probleme.

Prim-vicepreședintele BERD a remarcat progresele înregistrate în 2016 și a adăugat că Banca se așteaptă la un progres real în 2017. „Progresul real în reforma sectorului financiar-bancar din acest an ar permite BERD să majoreze investițiile pentru băncile comerciale, investitorii locali și străini din Moldova, precum și în sectorul public. Acest lucru ne-ar permite să intensificăm creditarea sectorului real al economiei, în special a întreprinderilor mici și mijlocii”, a declarat Phil Bennett, menționînd că Moldova are un potențial nevalorificat considerabil.

Potrivit lui, în ultimii ani am fost martori ai exemplelor de succes de investiții străine directe, spre exemplu, în sectorul automobilelor. „BERD sprijină multe dintre aceste investiții. Continuarea reformelor ar putea fixa Moldova mai bine în mințile investitorilor”, a declarat prim-vicepreședintele BERD.

Din delegația BERD au mai făcut parte: Directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Francis Malige, Directorul regional pentru Caucaz, Moldova și Belarus Bruno Balvanera, Directorul pentru Instituții Financiare din Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest Henry Russell.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Moldova. Pînă în prezent, BERD a investit peste 1 miliard de euro în peste 100 de proiecte în țara noastră. BERD cooperează îndeaproape cu autoritățile, în scopul de a promova reformele cheie, inclusiv în sectorul bancar, energetic și comunal. Împreună cu Fondul pentru buna guvernare a Guvernului Marii Britanii, BERD promovează medierea comercială în țară și sprijină activitatea Consiliului economic al Premierului Moldovei, care servește drept o platformă de discuții cu sectorul privat, în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri. Începînd cu luna mai 2016 reprezentanța BERD în Moldova este condusă de Dmitri Gvindadze.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?