Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Transnistria examinează varianta livrării directe a electricității Chișinăului

16 feb. 2017,, 16:30   Economie
6812 3

Președintele Băncii Centrale Transnistrene (BCT), Vladislav Tidva, a declarat joi că „în prezent se întreprind măsuri pentru a asigura, după expirarea contractului cu „Energocapital”, livrarea directă a energiei electrice în Chișinău fără intermediari”.

Potrivit BCT, bancherul le-a comunicat acest lucru deputaților, care au aprobat inițiativa legislativă a președintelui autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, prin care exportatorii de energie electrică vor fi obligați să-și vîndă toate cîștigurile valutare în favoarea rezervelor BCT.

Bancherul le-a comunicat parlamentarilor că deja în viitorul apropiat prețul la gaze pentru această companie va fi majorat.

Anterior, deputații au declarat că criza valutară din regiune a fost provocată inclusiv de Energocapital – firma de intermediere, care în 2015 a scos în off-shoruri aproape 20 de milioane de dolari. Pentru a preveni scurgerea de valută, a fost adoptată norma de vînzare obligatorie a 100 la sută din cîștiguri în favoarea rezervelor BCT.

Actualul șef al Guvernului transnistrean, Alexandr Martînov, care a deținut anterior funcția de președinte al Comitetului parlamentar, a atenționat deputaților că, „din cauza prețurilor scăzute la gaze, rentabilitatea capitalului „Energocapital” a ajuns la 500 la sută.

„Energocapital livrează gaze CHE Moldovenești în calitate de producție în lohn, iar în schimb primește energie electrică, care este exportată în Moldova”, a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?