Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Tănase: În Moldova este necesară îmbunătățirea legislației electorale

16 feb. 2017,, 12:34   Politică
2986 4

În Republica Moldova este absolut necesară îmbunătățirea legislației electorale, prin adoptarea de către Parlament a unui cod electoral care să conțină prevederi separate pentru fiecare tip de scrutin electoral.

Opinia aparține președintelui Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase, și a fost expusă în cadrul conferinței „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, organizată de Comisia Electorală Centrală și Consiliul Europei, transmite NOI.md.

De asemenea, președintele CCM a menționat că a cerut în repetate rînduri reglementarea diferenţiată a procedurilor de examinare a contestaţiilor în cazul desfăşurării a două tururi de scrutin, inclusiv a contestaţiilor formulate în ziua alegerilor.

CCM a mai solicitat introducerea de criterii suplimentare referitoare la stabilirea numărului secţiilor de votare și buletinelor de vot peste hotare, precum și alte tipuri de înlesniri pentru alegătorii din diasporă, precum două zile de vot sau votul electronic.

În adresele expediate Parlamentului Curtea a cerut introducerea reglementărilor exprese în Codul penal pentru incriminarea coruperii alegătorilor în cadrul alegerilor prezidenţiale și necesitatea introducerii mecanismelor de sancționare promptă şi imediată a oricărei tentative de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

„Republica Moldova este un stat laic, iar implicarea cultelor religioase în campanii nu poate fi acceptată. Sînt necesare sancțiuni precum suspendarea activității cultelor care se implică politic”, a menționat Alexandru Tănase.

De asemenea, Curtea a cerut modificarea legislaţiei cu privire la răspunderea radiodifuzorilor în perioada campaniilor electorale şi instituirii de către Parlament a unor instrumente eficiente de sancționare, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru instituţiile media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală.

„Mass-media poate contribui la distorsionarea voinței alegătorilor și la influențarea rezultatelor alegerilor. Tocmai din acest motiv este necesară monitorizarea strictă a posturilor TV în perioada electorală și sancționarea lor imediată”, a spus președintele CCM.

Tănase susține că ajustarea legislației electorale de către Parlament va contribui la modernizarea și transparentizarea alegerilor în Republica Moldova.

Parlamentul are la dispoziție trei luni pentru a soluționa adresele expediate de Curtea Constituțională.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?