X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Compania Zernoff dezvăluie date din contractul semnat cu Apă-Canal Chișinău

15 feb. 2017,, 17:00   Economie
8217 1

Luni, 13.02.2017 canal de televiziune Publika TV a răspândit informații despre presupusa daună adusă Apa-Canal Chișinău în valoare de zece milioane de lei și pierderi de profit de 27 de milioane de lei, ca urmare a tratării deșeurilor industriale dintr-o distilerie de pe strada Muncești.

Cu referire la Procuratura Generală, care conduce ancheta în două cauze penale, în știre a fost declarat că «angajații de la distilerie, în fiecare zi, aruncă ilegal sute de tone de deșeuri industriale în stația de epurare a apelor uzate. Vinovații riscă o amendă de până la 40 de mii de lei sau până la trei ani de închisoare». De asemenea, pentru poluarea mediului înconjurător «agentul economic riscă o amendă de până la 150 de mii de lei».

Compania Zernoff, care deține uzina pentru producerea etanolului de pe strada Muncești, prin intermediul unei cereri depuse la Procuratura Generală, a solicitat confirmarea rezultatelor anchetei anunțate de canalul TV, și, dacă acestea există, de ce nu a fost informată administrația companiei. Conform informațiilor oficiale, cauzele penale au fost deschise asupra lucrătorilor Apă-Canal Chișinău, iar compania Zernoff a furnizat toate datele solicitate, la care procuratura nu a avut nici o obiecție. Anterior, compania s-a abținut de la comentarii, pentru a nu influența ancheta. Cu toate acestea, în legătură cu informațiile anunțate compania consideră că este necesar să explice publicului faptele referitoare la acest incident și să declare respectarea deplină a obligațiunilor în baza contractului cu Apă-Canal Chișinău, standardele de mediu și legislația Republicii Moldova.

În septembrie 2016 locuitorii din majoritatea sectoarelor municipiului Chișinău au simțit mirosul neplăcut, sursa căruia s-a dovedit a fi stația de epurare a apelor uzate. Primăria și administrația Apă-Canal Chișinău într-o perioadă scurtă de timp, au oferit cel puțin trei versiuni diferite ale situației, învinovățind cea mai apropiată distilerie. La această etapă ancheta se află în derulare, urmând a fi stabilite motivele producerii accidentului de la stația de epurare.

Uzina de producere a etanolului Zernoff, efectua transportarea la stația de epurare Apă-Canal Chișinău a deșeurilor apoase din filtrat de cereale, conform contractului. În ultimii ani în baza acestui contract, compania a plătit către Apă-Canal Chișinău 9,5 milioane de lei, expediind filtratul de cereale conform calendarului stabilit, până la incidentul din septembrie. În același timp, datorită modernizării realizate în ultimii ani la distilerie, concentrația de filtrat în ultimii ani a scăzut în mod constant, ceea ce a simplificat foarte mult procesarea acestuia de către stația de epurare.

Începând cu luna octombrie 2016, uzina de producție a etanolului ZERNOFF a trecut la ciclu de producție închis. În acest scop, compania a investit în jur de 7 milioane de euro și, împreună cu parteneri din Germania, a instalat cele mai moderne echipamente cu tehnologii inovatoare. Acest fapt a permis obținerea unui produs cu conținut înalt de proteină folosit pentru la hrana animalelor, din filtratul de cereale. La moment compania exportă acest produs în Israel, Turcia, România și alte țări. Noua tehnologie permite de asemenea reducerea în mod semnificativ a volumului fracției lichide rămase, care este introdusă înapoi în producție pentru amestecarea cu noi materii prime, creând astfel un proces tehnologic închis, în conformitate cu toate standardele ecologice de mediu ale UE. Acest lucru permite economii suplimentare și aproximativ 3 milioane de lei pe an, plătiți în ultimii ani în baza contractului cu Apă-Canal Chișinău.

În ultimii ani s-a investit constant în modernizarea uzinei de producție a etanolului ZERNOFF. A crescut în mod semnificativ calitatea și capacitatea de producție, iar unele din noile echipamente tehnologice, cum ar fi o coloană de rectificare, este unică pentru țările CSI și Europa de Est. A fost rezolvată complet problema de colectare și reciclare a produselor secundare. Astfel, cu ajutorul unor echipamente moderne, produse în Danemarca, compania colectează tot dioxidul de carbon emis în timpul producției de alcool, și îl vinde companiilor din industria alimentară din Moldova și România.

Datorită instalării filtrelor-condensatoare speciale pe linia de uscare a reziduurilor de cereale umede, compania a reușit să reducă cu aproximativ 80% intensitatea mirosului și a aburului – care din când în când se simt, în principal de angajați ai companiei și locuitorii caselor adiacente zonei industriale. La fel ca la alte companii de prelucrare a cerealelor, mirosul este similar cu cel din fabricile de pâine, brutării și fabricile de bere. Compania selectează în mod regulat mostre de aer și vapori de apă, analiza cărora se efectuează de laboratorul Academiei de Științe a Moldovei. Rezultatul cu o marjă largă se încadrează în cele mai stricte standarde ecologice de mediu.

Compania este certificată în conformitate cu sistemul internațional de calitate și siguranță ISO 9001 și auditată anual de către autoritățile certificate independente germane și românești, care asigură securitatea completă a producției pentru mediul înconjurător. Mai mult decât atât, chiar și apa de ploaie de pe teritoriul întreprinderii nu ajunge în râul Bîc, care se află la o distanță de aproximativ 500 de m. Uzina are construit un sistem autonom de colectare a apei pluviale. Apa de ploaie este colectată într-un pre-colector special pe teritoriul uzinei, și apoi, după efectuarea controlului este livrată către stația de epurare.

Pentru a informa mai bine publicul cu privire la siguranța ecologică a uzinei de producere a etanolului, compania Zernoff a decis să inițieze o evaluare ecologică independentă a întregului ciclu de producție. Rezultatele acestei examinări vor fi complet deschise și accesibile pentru mass-media și altor părți interesate.

Uzina de producere a etanolului Zernoff și-a început activitate la Chișinău din anul 2001. Aceasta are 250 de angajează și aproximativ alte 500 de persoane lucrează la unitățile de producere și furnizare de cereale, logistică și vânzări de produse finite. Compania dispune de un laborator modern de control al calității și este certificat în conformitate cu sistemul de calitate ISO 90001 și sistemul de siguranță alimentară HACCP. Produsele finite Zernoff sunt certificate în conformitate cu standardele UE și sunt exportate în mai mult de 30 de țări din întreaga lume. Numai în 2016, compania a vărsat aproximativ 22 de milioane de euro din încasările din operațiunile de export în bugetul Republicii Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?