X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Dodon, Filip și Candu i-au comemorat astăzi pe eroii căzuți în Afganistan

15 feb. 2017,, 14:41   Societate
3052 4

Reprezentanții conducerii de vîrf a țării au participat astăzi la ceremonia de comemorare a ostașilor căzuți în războiul din Afganistan, comunică NOI.md.

Cu prilejul marcării celor 28 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, Igor Dodon, Pavel Filip și Andrian Candu, alături de veteranii de război, au depus flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei, Sfîntă Amintire” din capitală. Șeful statului și-a exprimat regretul că doar 31 de participanţi ai războiului din Afganistan au fost decoraţi cu ordine şi medalii, deși numărul celor căzuți pe cîmpul de luptă a fost mult mai mare.

„Vreau să subliniez profunda mea convingere că speculațiile politice pe marginea subiectului dat trebuie oprite, iar generațiile de astăzi și cele viitoare trebuie să le poarte respect eroilor care au participat la conflictul din Afganistan. Dumneavoastră, veteranii acestui conflict, alături de camarazii voștri din celelalte republici unionale, v-ați îndeplinit cu onoare datoria militară”, a spus Igor Dodon.

„Peste 12 000 de cetățeni ai Republicii Moldova au participat la acest război, între care 300 de soldați au căzut la datorie – este un preț prea scump pentru un război dus pe un teritoriu străin. Îmi amintesc de război prin ochii adolescentului care eram, văzînd funeraliile organizate, discutînd cu colegii și prietenii care aveau frați mai mari participanți în luptele din Afganistan, ascultând povestirile veteranilor care veneau în școli. Ne închinăm eroilor noștri!”, a menționat spicherul Andrian Candu.

Premierul a spus la rîndul său că nimic nu poate justifica pierderile de vieți omenești, iar din acest considerent autoritățile trebuie să asigure pace și stabilitate. „Prin faptul cum v-ați respectat jurămîntul depus, trebuie să reprezentați și o lecție pentru mulți politicieni, inclusiv de la noi, ca să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, a-ți depune jurămîntul”, a remarcat Pavel Filip.

Menționăm că circa 12.500 de soldați moldoveni au luptat în războiul din Afganistan, dintre care peste 300 și-au pierdut viața.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?