Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Promo-Lex: Legea Big Brother ar putea transforma Moldova într-un stat poliţienesc

15 feb. 2017,, 08:30   Societate
7101 8

Legea care extinde competenţele Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi ale poliţiei în domeniul accesului la datele cu caracter personal ale utilizatorilor de Internet se află în Parlament spre examinare.

Dacă va intra în vigoare, Moldova s-ar putea transforma într-un stat poliţienesc, consideră experţii organizaţiile de apărare a drepturilor omului Promo-LEX.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la conferinţa "Legea Big Brother sub lupă", expertul Promo-LEX, Vadim Vieru, a spus că "unele modificări pe care le va aduce această lege pot afecta serios dreptul omului la viaţa privată şi la libera exprimare".

"Astfel, operatorii de internet vor fi obligaţi să ofere informaţii despre toate adresele IP ale clienţilor săi la solicitarea organelor de drept. Statul va avea dreptul să blocheze site-uri care promovează terorismul, care instigă la ură rasială şi religioasă, site-uri de pornografie infantilă. Însă societatea civilă este îngrijorată de faptul că nu vede un cadru juridic concret în această lege. De exemplu, structurile de forţă vor avea posibilitatea să reacţioneze în cazuri speciale fără ordin judecătoresc", a remarcat expertul.

Reprezentanta Centrului pentru Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, susţine că, avînd împuterniciri extinse, sub pretextul că luptă cu terorismul, organele de securitate ar putea scoate sau bloca informaţii în scopuri strict politice, dar nu de apărare".

"Societatea civilă şi structurile de forţă trebuie să lucreze coordonat, în interes comun. Proiectul de lege trebuie revizuit şi completat după consultările publice", a spus ea.

Directorul "Ziarului de Gardă", Alina Radu, a amintit că "în aprilie 2009 au fost blocate portalurile Unimedia şi Ziarul de Gardă fără nicio explicaţie. Atunci era clar că s-a implicat politica. Datoria jurnaliştilor şi a întregii societăţi civile este de a nu admite repetarea unor astfel de cazuri.

Vicedirectorul Centrului de combatere a crimelor informatice al MAI, unul din autorii proiectului de lege, Veaceslav Bădărău, susţine că "proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu Convenţia de la Budapesta cu privire la criminalitatea informatică, la care Moldova a aderat în 2009. Una din prevederile documentului este "prezenţa unui mecanism eficient şi rapid de depistare şi prevenire a orice acţiuni ilegale pe Internet".

"Trebuie să înţelegem că uneori organele de drept trebuie să reacţioneze imediat, căci în caz contrar nu va fi nici un fel de luptă eficientă, nu va fi ordine", a menţionat el.

INFOTAG precizează: Proiectul nr. 161 (legea Big Brother) a fost înregistrat în Parlament în aprilie 2016. Acesta presupune modificarea legii cu privire la SIS şi la Codul penal, care vor oferi organelor de anchetă dreptul de a avea acces la informaţia privată a utilizatorilor, precum şi să blocheze informaţiile extremiste.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?