X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ce urmărește de fapt proiectul cu privire la liberalizarea capitalului , în viziune experților

14 feb. 2017,, 09:25   Economie
3730 6

Proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală este orientat spre ascunderea furtului miliardului din băncile din Moldova, consideră expertul economic Ion Tăbîrţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, la prezentarea studiului "Amnistia fiscală din 2007 şi liberalizarea capitalului & stimularea fiscală din 2016", el a spus că "această iniţiativă încalcă, de asemenea, sistemul bugetar al autorităţilor locale prin anularea amenzilor, precum şi va submina agenda de reforme în domeniul justiţiei, fiindcă prevede excepţii de control din partea organelor de urmărire penală şi a Autorităţii Naţionale de Integritate al persoanelor care îşi vor legaliza averile dobîndite în mod fraudulos. Această iniţiativă demască o anumită intenţie a guvernării de a legaliza ilegalităţile de dobîndire frauduloasă a averilor".

"Economia Moldovei poate deveni şi mai tenebră. Iar ţara riscă să se transforme într-o fabrică europeană de spălare de bani. Mai mult chiar, şi Banca Mondială, şi Fondul Monetar Internaţional şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu acest proiect de lege. Metodologia de adoptare a legii nu este clară nimănui", susţine Tăbîrţă.

Expertul Veaceslav Berbeca a menţionat că proiectul de lege este asemănător cu amnistia din 2007.

"Este o situaţie asemănătoare: rolul mare al economiei tenebre, lipsa unui fundament financiar de încredere, neacceptarea de către majoritate a modificărilor. În urma amnistiei fiscale din 2007 au fost anulate datoriile în sumă de peste 4 mlrd. lei, iar bugetul a fost completat doar cu 18 mil. lei. Deja în anul 2010, suma datoriilor acumulate la stat era de 1,2 mlrd. lei. În practica internaţională nu există vreun exemplu de aplicare a unei taxe atît de mici de 2%. Este o cifră prea mică pentru a asigura într-adevăr stimularea fiscală, dar nu disimulări pe viitor", a spus el.

Expertul economic Victor Ciobanu consideră că proiectul de lege va fi pus de-o parte pentru o perioadă, pentru ca spiritele să se calmeze, iar apoi va fi totuşi adoptat.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, susţine că proiectul de lege este "o tentativă de a legaliza bunurile dobîndite ilicit, fără a ţine cont de normele juridice şi morale".

După cum a informat anterior INFOTAG, proiectul de lege, adoptat de Parlament în prima lectură pe 16 decembrie 2016, prevede anularea datoriilor cu condiţia achitării benevole a unei taxe de 2%. Autorii proiectului - speakerul Andrian Candu şi deputatul Sergiu Sîrbu (ambii de la PDM) - susţin că documentul este motivat de dorinţa de a scoate capitalul din economia tenebră şi de a stimula veniturile în buget. Proiectul a fost criticat dur de societatea civilă şi de mai multe organizaţii internaţionale, care consideră că în acest mod vor fi legalizate bunurile dobîndite ilicit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?