X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

„Gazprom”-ul a refuzat schemele propuse de Chişinău

13 feb. 2017,, 16:20   Economie
8942 0

Compania rusească "Gazprom" a refuzat schemele propuse de Chişinău de a restructura datoria Transnistriei pentru gazul rusesc, scrie publicaţia rusească "Kommersant".

Potrivit publicaţiei, Chişinăul a propus o schemă de restructurare a datoriei de ,5 mld., care presupune transferarea unei mari părţi a datoriei asupra Transnistriei. Serviciul de presă al Guvernului Moldovei a anunţat că în cadrul întrevederii de săptămîna trecută cu vicepreşedintele Consiliului de administraţie "Gazprom", Valeri Golubev, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL "Tiraspoltransgaz" şi ulterior către administraţia regiunii. La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de aproape ,791 mld. sau 88,6% din datoria totală a SA "Moldovagaz". Serviciul de presă al Executivului a anunţat că Golubev a spus că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile menţinerii achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100%.

Publicaţia rusă însă afirmă că "Gazprom"-ul nu a fost de acord cu schema propusă.

"Compania "Gazprom" a avut o atitudine negativă faţă de ideea autorităţilor Moldovei de a desfăşura restructurarea datoriei pentru gazul rusesc în mărime de ,5 mld. Cea mai mare parte a acestei datorii – de ,8 mld. – se referă la datoria nerecunoscutei republici Transnistria, unde gazul este livrat practic gratuit începînd cu 1992. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, datoria este trecută în contul companiei moldo-ruse "Moldovagaz", care livrează gaz şi în Moldova, şi în Transnistria", menţionează publicaţia.

În opinia experţilor publicaţiei, "Rusia prea puţin probabil că speră să mai recupereze cea mai mare parte a acestor bani şi de aceea vrea cel puţin să-şi menţină pîrghia de influenţă asupra Chişinăului".

"În cadrul întrevederii, domnul Golubev doar a menţionat că restructurarea datoriei istorice a Moldovei este posibilă doar cu menţinerea achitării depline a livrărilor curente de gaz rusesc. În anul trecut, republica a plătit sîrguincios pentru gazul rusesc. În acelaşi timp, vineri, la întrevederea cu preşedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, Valerii Golubev a declarat că "Gazprom"-ul nu va schimba schema actuală de livrare a gazului (adică şi transferarea datoriei) în Transnistria", se menţionează în articol.

"Kommersant" citează spusele lui Valeri Golubev la întrevederea cu Vadim Krasnoselski. Din componenţa delegaţiei Transnistriei au făcut parte demnitari din Guvern şi din Sovietul Suprem, precum şi primul preşedinte al Transnistriei, Igor Smirnov.

"Eu nu sînt omul care stric ceea ce este vechi atîta timp cît nu avem ceva nou. Şi înainte de a vorbi de reformare, trebuie să ne imaginăm clar acest model şi să înţelegem ce va urma după. "Moldovagaz" şi "Tiraspoltransgaz" îşi îndeplinesc funcţiile, asigurînd tranzitul a 18,5 mld. metri cubi de gaz din Rusia spre Balcani. Volumul livrărilor în Moldova constituie circa 3 mld. metri cubi de gaz. La sfîrşitul anului 2016, "Gazprom" şi "Moldovagaz" au prelungit contractul de livrare a gazului şi de tranzit pe teritoriul republicii pînă în 2019", scrie ziarul.

Publicaţia menţionează că "Gazprom" a refuzat să facă alte comentarii.

"Kommersant" prezintă şi opinia expertului Veaceslav Mişcenko de la "Argus Media", care consideră că, "din punct de vedere economic, problema datoriei nu are o soluţie, deoarece economia Transnistriei este foarte mică şi nu poate deservi datoria".

"Problema constă în partea politică. Dacă ţinem cont de faptul că Moscova nu a recunoscut suveranitatea Transnistriei, atunci pe viitor Rusia va împinge părţile la unificare. Iar datoria enormă va putea fi folosită de autorităţile ruse drept pîrghie de presiune pentru recăpătarea Moldovei, care în ultimii ani s-a gîndit la integrarea în UE, iar acest fapt este important în contextul situaţiei din Ucraina. "Gazprom" va încerca printr-un oarecare mod să primească o parte din datorie, dar într-un final va fi nevoit o să treacă la pierderi. Modul de reglementare a situaţiei pe care îl va alege partea rusă va depinde mult de politica autorităţilor moldovene", susţine expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?