Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Antropologii au infirmat teoria evoluției "verticale"a mersului uman

14 feb. 2017,, 01:30   Ştiinţă şi IT
3425 0

Studiind procesul evoluției umane, antropologii au acordat o mare atenție dezvoltării mîinilor, creierului și altor părți ale corpului.

În noua lucrare oamenii de știință americani au decis să studieze mecanica mersului biped. Rezultatele s-au dovedit a fi destul de neașteptate.

Vă reamintim că laba piciorul uman se diferențiază de extremitățile inferioare ale tuturor celorlalte primate prin prezența arcului longitudinal. Aceasta este acea parte a piciorului, care la talpă, în mod normal, nu atinge solul la mers, iar din partea din spate formează arcada. Partea convexă a bolții este formată din cinci oase metatarsiene, de la care continuă falangele. De fapt, anume prezența arcului piciorului este crucială pentru locomoția bipedă.

Se consideră că anume arcul piciorului îi conferă rigiditate și face din piciorul nostru așa-numita pîrghie necesară pentru a putea merge. Primatele au însă articulațiile de la picior foarte flexibile, ceea ce le permite să urce rapid în copaci și să se apuce de ramuri. Cercetările științifice ale echipei de biologi și antropologi de la Universitatea din New York și ale acelora de la Universitatea Stony Brook, a confirmat acest lucru, însă au fost descoperite noi detalii, care sînt total opuse noțiunilor stabilite, cu privire la funcția și evoluția piciorului uman.

Unul dintre autorii lucrării, Nathan Thompson, menționează ca studiul fosilelor strămoșilor noștri întotdeauna a indicat diferențele semnificative în structura labei piciorului, ceea ce vorbește despre biomecanica diferită în procesul de mers. Cu toate acestea, nimeni nu a investigat diferențele la mersul pe două picioare a omului modern și pe cel al cimpanzeului.

Oamenii de știință au folosit camere de mare viteză pentru studierea și crearea modelului tridimensional al mersului omului și cimpanzeului. La experiment au luat parte cinci bărbați și doi masculi de cimpanzeu, toți ei au făcut cîte zece pași cu aceeași viteză. Apoi, oamenii de știință au comparat mișcările părții medii a tălpilor piciorului oamenilor cu cele ale primatelor.

Contrar așteptărilor, s-a dovedit că picioarele umane sînt mai flexibile în timpul mersului, decît membrele inferioare ale cimpanzeilor.

"Aceasta constatare a răsturnat ipotezele noastre cu privire la modul în care funcționează picioarele la oameni și cimpanzei. În baza observațiilor vizuale deja de mult timp au fost trase concluziile că picioarele umane sînt mai rigide decît cele ale cimpanzeilor și a altor maimuțe. Atunci cînd facem un pas, primul de la sol se desprinde călcîiul, acest lucru este bine cunoscut, dar ceea ce ne-a surprins pe noi e faptul că la sfîrșitul pasului omul îndoaie brusc arcada piciorului și revine la poziția sa inițială asemenea arcului după comprimare. În această mișcare așa-numitul diapazon al îndoirii la om s-a dovedit a fi mai mare decît întregul diapazon de mișcare a părții mediane a tălpii cimpanzeilor. Acest lucru ne face să tragem concluzia că mobilitatea ridicată a articulațiilor labei piciorului pentru oameni pe parcursul evoluției s-a dovedit a fi mai profitabilă", povestește coautorul studiului Nicholas Holowka.

„În lumina acestor fapte, cercetătorii s-ar putea să se vadă nevoiți să-și reconsidere analizele resturilor membrelor strămoșilor noștri găsite anterior. Acum prezența arcului la hominizi ne poate povesti despre evoluția mersului "vertical" (și anume a mecanicii împinsăturii de la sol”, adaugă Thompson.

Textul integral al studiului, care va fi primul pas spre regîndirea evoluției mersului a fost publicat în ediția Journal of Human Evolution. Vă reamintim că ceva mai devreme biologii și antropologii au descoperit un nou specimen al strămoșilor noștri, care mergeau ca oamenii și urcau în copaci ca maimuțele.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?