Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Detalii în cazul copilului de la o grădiniță bolnav de tuberculoză

13 feb. 2017,, 14:39   Societate
3346 0

Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău vine cu precizări referitoare la cazul copilului de la o grădiniță din capitală bolnav de tuberculoză.

Potrivit unui comunicat de presă, atît copilul bolnav, cît și copiii care au fost în contact cu bolnavul se află sub supravegherea medicilor, cazul fiind ținut sub control de Centrul de Sănătate Publică, transmite NOI.md.
Totodată, se precizează că ultima zi în care copilul a frecventat grădinița a fost 11 noiembrie 2016. Pe 15 noiembrie 2016 copilul a fost adus la medicul de familie cu acuze de tuse rară, fiind diagnosticat cu bronşita acută, şi i s-a indicat tratament antibacterian. La 24 noiembrie 2016 el a fost supus unui examen radiologic, rezultatul fiind: „Fără schimbări patologice”. Testul Mantoux i s-a efectuat abia după însănătoşire, la 16 decembrie 2016, deoarece copilul a fost în contact cu un bolnav de tuberculoză din familie, iar trei zile mai tîrziu a fost citit rezultatul probei – 16 mm.

La începutul anului curent, pe 12 ianuarie 2017, copilul a fost consultat de ftiziopneumolog şi examinat prin tomosinteza cutiei toracice, unde a fost suspectat complexul tuberculos primar, diagnoză confirmată de fapt în timpul perioadei de internare de către medicii IMSP Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie (la 20 ianuarie 2017).

Pe 24 ianuarie curent, specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău au cercetat cazul în cadrul Grădiniţei nr.96, efectuînd dezinfecţia terminală în aceeaşi zi şi stabilind că în contact cu bolnavul au fost 29 de copii, toţi vaccinaţi împotriva tuberculozei, conform Calendarului naţional de imunizări. Ulterior, la recomandarea comisiei de la CSP Chişinău, copiii au fost îndreptaţi la medicul de familie pentru examinarea prin testul Mantoux. De asemenea, s-a constatat că toţi angajaţii Grădiniţei dispun de control radiologic al plămînilor, iar cazuri de tuberculoză nu au fost înregistrate.

Pînă la momentul actual 24 de copii au fost examinaţi prin testul Mantoux, rezultatele fiind negative, doi dintre copii sînt la etapa de examinare, alții doi au contraindicaţii temporare pentru efectuarea testului, iar un copil este plecat peste hotare.

Supravegherea medicală şi epidemiologică continuă.

CSP Chişinău face apel către personalul medical din instituţiile de învăţămînt preşcolar să manifeste responsabilitate şi să ia atitudine în cazul suspiciunilor de orice tip observate la copii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?