X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Krasnoselski: Transnistria pledează pentru modelului vechi al relațiilor cu Rusia

13 feb. 2017,, 12:15   Economie
3387 2

Transnistria se pronunță pentru menținerea modelului vechi al relațiilor cu Rusia în domeniul energeticii.

Anunțul a fost făcut de către liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întrevederi la Tiraspol cu vicepreședintele Consiliului de administrație al SA „Gazprom” Valeri Golubev, în cadrul căreia părțile au discutat perspectivele de dezvoltare a relațiilor reciproce în sectorul energetic, relatează NOI.md.

Potrivit șefului Serviciului de presă al Transnistriei, Valeri Golubev a menționat că „Gazprom”-ul a așteptat ceva timp după alegerile în Transnistria, pînă cînd vor fi formate noile organe ale administrației publice, cu care urmează să se discute obiectivele și perspectivele curente. El a specificat că poziția Rusiei față de Transnistria nu a suferit nicio schimbare. „Relațiile noastre de prietenie au fost, sînt și se vor menține mult timp, în pofida schimbărilor care au loc în spațiul european, mondial”, a menționat vicepreședintele Consiliului de administrație al SA „Gazprom”.

El a calificat drept profesională și calitativă activitatea SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie”, care își execută funcțiile, asigurînd tranzitul gazelor naturale rusești. „18,5 miliarde de metri cubi de gaze livrate spre Balcani constituie o componentă importantă a activității economice a SA „Gazprom”. Este vorba despre relațiile reciproce cu aripa de sud a Europei. Și în acest context, noi sîntem recunoscători celor care asigură aceste lucrări. Nu mai puțin importantă pentru noi este asigurarea durabilă a Transnistriei cu energetică”, a specificat Valeri Golubev.

La rîndul său, liderul transnistrean a spus că optează pentru menținerea modelului vechi al relațiilor cu Rusia în domeniul energeticii. „În ceea ce privește funcționarea mecanismului și sistemului în ansamblu, aici eu nu susțin distrugerea celui vechi atîta timp, cît nu există unul nou. Acesta este principiul meu. Noi alegem menținerea modelului vechi. Și înainte de a vorbi despre reformare, trebuie să avem o imagine clară a acestui model și să înțelegem ce va urma”, a spus Vadim Krasnoselski.

El a menționat că deja de 26 de ani Transnistria se află în condiții foarte complicate de nerecunoaștere, și acest lucru este unul dificil, iar Federația Rusă doar în ultimii 3 ani a resimțit consecințele măsurilor restrictive din partea statelor europene. „Ne aflăm în astfel de condiții o perioadă mai îndelungată. Nu e ușor, dar poporul înțelege realitățile zilei de astăzi. Sîntem prizonieri ai catastrofei geopolitice, cu denumirea «destrămarea Uniunii Sovietice» și continuăm să viețuim în aceleași condiții”, a declarat Vadim Krasnoselski. El a spus că în calitate de șef al Transnistriei el este interesat ca RMN să fie autonomă sub aspectul energeticii și independentă.

„Acesta ar fi principiul de bază, celelalte sînt chestiuni pur tehnice. Ar fi inacceptabil să depindem de vecini. Nu de aceea că cineva e rău, iar altcineva e bun, dar de aceea că totul se schimbă. Cu trei ani în urmă nimeni nu putea să-și imagineze că în statul vecin va izbucni un război, că vor muri oamenii. Dar aceasta este realitatea. Ceea ce va fi peste trei ani noi nu cunoaștem. De aceea trebuie să ne asigurăm securitatea. Planurile și propunerile care, probabil, au fost anunțate acum trei ani, în condițiile reale deja ar putea fi inoportune”, a declarat el.

Vadim Krasnoselski a reamintit că în Transnistria locuiesc 213 mii de cetățeni ai Rusiei și în cadrul referendumului poporul s-a pronunțat clar pentru independență, cu aderarea ulterioară la Rusia. „Și prietenii, și dușmanii califică Transnistria drept o parte a lumii ruse. Așa și este. Avem aceeași credință, morală și valori. De aceea și relațiile Federației Ruse cu Transnistria, în calitate de o parte a lumii ruse, ar trebui stabilite în baza acestui principiu. Construind un model energetic al relațiilor reciproce, trebuie să conștientizăm acest lucru”, a menționat Vadim Krasnoselski.

La finalul întrevederii el a declarat în fața jurnaliștilor că pentru Transnistria este foarte importantă menținerea securității energetice, deoarece ea este un element important al siguranței.

La rîndul său, referindu-se la perspectivele de cooperare în sfera energetică, Valeri Golubev a menționat că tranzitul gazelor prin Transnistria în direcția balcanică este foarte important pentru Federația Rusă. „Astăzi noi am discutat proiectele de dezvoltare a energeticii și eficiența funcționării CHE Moldovenească sub aspectul livrărilor de energie electrică atît pentru Transnistria, cît și pentru România, sau chiar pentru regiunile vecine. CHE Moldovenească, la fel, este o companie rusească care face parte din sfera intereselor noastre economice. Toate aceste lucruri constituie baza care ne va permite cel puțin un sfert de secol sau poate chiar o jumătate de secol să cooperăm, avînd același scop”, a adăugat vicepreședintele Consiliului de administrație al companiei „Gazprom”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?