X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Moldova, unul din cinci tineri nu este apt pentru serviciul militar

11 feb. 2017,, 16:00   Societate
4092 1

Unul din cinci tineri din Moldova nu este apt pentru satisfacerea serviciului militar.


Și asta pentru că sufera de diferite afecțiuni. Medicii spun că, în mare parte, depistează la recruți patologii ale sistemului nervos, vicii cardiace, dar și maladii de profil chirurgical. De cele mai dese ori, cauzele acestor boli sunt alimentația incorectă sau stresul.

Tinerii care au probleme grave de sănătate sunt declarați inapți la vîrsta de 16 ani. Cei depistați cu maladii care pot fi tratate, vor fi examinați suplimentar la vîrsta de 18 ani, cu cîteva săptămîni înainte de a fi înrolați în armată.
"Cel mai des întîlnite sînt maladiile de profil chirurgical. Aici vorbim de deformarea cutiei toracice, scolioză, patologii congenitale. Pe al doilea loc sînt patologiile sistemului nervos, consecințe ale traumelor craniocerebrale, tensiune intercraniană", a spus preşedintele comisiei medico-militare, Bălţi, Tatiana Turceac.
După ce sînt examinați de medici, tinerii primesc adeverința de recrut, iar în rîndurile Armatei Naționale ei ajung abia peste doi ani.

Recruții recunosc faptul că serviciul militar este o perioadă dificilă, dar sînt conștienți că este o datorie a fiecărui bărbat.

Totuși există și din cei care se eschivează de la exercitarea serviciului militar.

În acest an, Centrul Militar Teritorial Bălți a luat la evidență peste 650 de tineri.

"Anul acesta noi luăm la evidență militară tinerii din 2001, care au împlinit 16 ani sau urmează, dînșii nu au așa gînduri ca să se eschiveze de la trecerea comisiei medico-militare ca pe viitor să nu fie încorporați", a spus comandantul Centrului militar din Bălţi, Snejana Nitrean.

În 2016, comisiile medico-militare din țară au examinat aproape 20.000 de tineri. Iar din toamna trecută, în forțele armate au fost incorporați 2.300 de recruți.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?