X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Judecătorii de la Curtea de la Haga ar putea obţine în Moldova privilegii de ambasadori

10 feb. 2017,, 17:15   Societate
2292 0

Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană a aprobat, vineri, aderarea Republicii Moldova la Acordul privind privilegiile şi imunităţile Curţii Penale Internaţionale.

Proiectul prevede imunităţi pentru personalul şi victimele din procesele aflate pe rol la Curtea Penală Internaţională, precum şi pentru bunurile aflate în procese şi scutiri de anumite taxe.

Potrivit agenţiei INFOTAG, viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, a spus la şedinţa Comisiei că "aceste condiţii pentru judecătorii internaţionali sînt necesare, deoarece le vor permite să se implice obiectiv în procesele deosebit de importante privind politica şi corupţia".

"Este o practică internaţională, adoptată de Statutul de la Roma cu privire la necesitatea instanţei independente. Cooperarea cu Curtea de la Haga presupune o lege aparte. Ministerul Justiţiei este în proces de elaborare a unui asemenea proiect", a spus el.

Membrul Comisiei din partea PSRM, Andrei Neguţa, şi-a exprimat nedumerirea referitor la acordarea unor asemenea privilegii pentru magistraţi.

"Are oare sens de a acorda privilegii de ambasador pentru reprezentanţii curţii internaţionale? Căci domeniul de activitate al ambasadorilor şi judecătorilor este diferit şi oare judecătorii ar putea să se folosească de aceste privilegii în defavoarea intereselor naţionale ale Moldovei?, a întrebat el.

Eşanu a răspuns că "deschiderea Curţii la nivel mondial şi în toate ţările împiedică apariţia unor astfel de situaţii".

INFOTAG precizează: Curtea Penală Internaţională a fost constituită în 1998 şi îşi are sediul la Haga. În prezent, la această instanţă participă 123 de ţări. Moldova a aderat în 2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?