Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tapiola: CCM trebuie să se asigure că actorii politici joacă după reguli

10 feb. 2017,, 12:58   Politică
5855 25

Șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a atenționat astăzi asupra importanței menținerii rolului de arbitru al Curții Constituționale într-o societate sănătoasă, informează NOI.md.

În cadrul unei întîlniri informale a ambasadorilor acreditați la Chișinău cu președintele CCM, Alexandru Tănase, au fost abordate probleme ce țin de independența Curții Constituționale, starea democrației în Moldova și reforma justiției.

Șeful diplomației UE a vorbit despre „jucătorii care nu respectă regulile de joc” și despre rolul Curții Constituționale în gestionarea acestor situații.

„Subliniez importanța pe care o joacă o curte constituțională, una independentă, pentru o societate aflată în proces de tranziție. Foarte des în societățile aflate în tranziție unii sau alți jucători au tendința de a se juca cu regulile și de a nu juca conform regulilor. Dar pentru ca procesul de tranziție să se încununeze de succes, astfel încît cetățenii să obțină beneficii de pe urma actului guvernării, există reguli clare de joc și este important ca acestea să fie respectate. Constituția este cartea de căpătîi, care conține aceste reguli pentru orice societate, Constituția are scopul de a sigura acest echilibru în societate și între diferiți actori”, a remarcat Tapiola.

Oficialul a subliniat că UE este interesată să contribuie la dezvoltarea și consolidarea CCM ca instituție independentă. „Trebuie să existe nu doar reguli de joc, dar și un arbitru care s-ar asigura ca acest joc să fie jucat după reguli”.

Alexandru Tănase a declarat, la rîndul său, că discuțiile s-au centrat pe reforma justiției, „ca fiind cea mai mare problemă pe care o are astăzi Moldova și cea mai complicată de rezolvat”.

Întrevederea informală cu ambasadorii acreditați la Chișinău s-a desfășurat în contextul Strategiei de comunicare și transparentizare a CCM, cu sprijinul Proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?