Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Chirtoca insistă asupra micșorării ratei dobînzii

10 feb. 2017,, 11:45   Capitala
6750 4

Rata dobînzii la creditele acordate companiilor de pe teritoriul municipiului Chișinău trebuie micșorate.


Acest lucru va permite companiilor să evite pierderile anuale de peste 30 de milioane de lei. Propunerea privind crearea unor condiții mai confortabile pentru afaceri a fost lansată de către președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, Vasilii Chirtoca, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, relatează NOI.md.

Companiile ar trebui să beneficieze de condiții preferențiale la obținerea creditelor, ceea ce le-ar permite să reducă substanțial cheltuielile. Potrivit estimărilor lui Vasilii Chirtoca, acordarea băncilor a unor privilegii ar contribui la diminuarea cheltuielilor suplimentare cu peste 30 de milioane de lei anual. „Rata dobînzii nu trebuie să depășească 10 la sută în valută națională și 6 la sută în cea străină. Compania noastră, „DAAC-Hermes”, cooperează cu băncile în astfel de condiții, și chiar mai avantajoase. Primăria, în calitate de debitor, cu siguranță, prezintă pentru bănci un interes mai mare decît compania noastră. De aceea nu ar trebui să apară probleme la atingerea unor înțelegeri pe marginea acceptării condițiilor propuse de mine”, a menționat șeful fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid.

Nivelul ratelor dobînzilor la credite, potrivit consilierului municipal, ar trebuie să fie în strînsa corelație cu situația de pe piață. „Dacă nivelul general al ratei dobînzii se micșorează, atunci ar trebui să scadă și rata dobînzii stabilită de bănci la acordarea creditelor. Aceste condiții urmează să fie acceptate și în cazul contractelor deja încheiate, și nu doar a celor ce urmează să fie încheiate. Trebuie să soluționăm această problemă, deoarece noi, businessmenii, în fiecare zi suferim pierderi mari”, a apelat Chirtoca la colegii săi din CMC.

În acest context, consilierul municipal a solicitat ca propunerea ce vizează introducerea acestor modificări să fie supusă votului. Însă inițiativa nu s-a bucurat de sprijinul consilierilor. „Pro” au votat doar 21 de aleși locali din numărul necesar de 26 de voturi.


Precizăm că această sugestie a fost anunțată în momentul dezbaterii bugetului municipiului Chișinău, adoptat în prima lectură. Documentul a fost aprobat de către 26 de consilieri. Votul a fost organizat pe fundalul îndemnului aleșilor locali de a nu vota documentul, la elaborarea căruia au fost comise numeroase abateri. Bugetul pe anul 2017 va fi unul deficitar. Veniturile bugetare au fost prevăzute la nivelul de 3 miliarde de 277,9 milioane de lei, iar cheltuielile – la nivelul de 3 miliarde 672,9 milioane de lei. Deficitul bugetar constituie 395 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?