Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Kuzmin: „Bruxelles-ul impune Moldovei dictatul – ori Est, ori Vest”

10 feb. 2017,, 09:24   Politică
10589 7

Ambasadorul rus la București consideră că Republica Moldova nu trebuie să pună în opoziție integrarea europeană și cea eurasiatică, dar a subliniat că Chișinăul nu a avut deocamdată nicio un avantaj economic de pe marginea apropierii de UE.

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a declarat că a devenit ambasador în România în mare parte datorită experienței de șef al diplomației ruse la Chișinău. „Pot să spun că misiunea mea în Republica Moldova acum pare foarte folositoare pentru că multe dintre problemele cu care m-am confruntat la Chişinău sînt încă pe agendă, iar eu le cunosc în detaliu. Cred că experienţa din Moldova a determinat numirea mea aici”, a declarat Kuzmin în interviul pentru Adevărul.

Valeri Kuzmin nu crede că harta dăruită de Vladimir Putin lui Igor Dodon nu reprezintă Moldova Mare ci este o „hartă medievală” a Principatului Moldova. Cadoul, potrivit ambasadorului, este o dovadă a istoriei comune dintre Moldova și Rusia. „Acest cadou arată clar că relaţiile noastre sînt puternic ancorate în istorie, iar unele documente cu referire la această istorie sînt prezente în arhiva noastră”.

De aceea, subliniază diplomatul, cadoul făcut de Putin este o înmînare a unui document istoric din arhive, a cărui loc este în Republica Moldova.

Diplomatul rus a menționat că Republica Moldova este un stat suveran şi independent care trebuie să aleagă, iar cea mai bună alegere e să nu opună integrarea în Vest cu cea din Est. „Cei de la Bruxelles impun un asemenea dictat. De ce? Singurul lucru pe care Rusia îl repetă este: dacă semnaţi acest parteneriat, care are ca parte integrală un aşa-numit acord de liber schimb cu implicaţii profunde, asta înseamnă că Moldova şi Ucraina devin asociate în schimbul liber cu Uniunea Europeană. Federaţia Rusă nu are astfel de zone. Ceea ce noi avem, este un parteneriat cu fostele republici sovietice, aşa-numit CSI. Astfel, ca prin miracol, Moldova şi Ucraina fac dintr-o dată, parte din două entităţi economice incompatibile.

Depinde doar de guvernele acestor ţări să decidă în care dintre cele două entităţi economice le va fi mai bine. Dacă luăm cazul Moldovei, nu am văzut o îmbunătăţire substanţială în situaţia economică a acestei ţări”, punctat Valeri Kuzmin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?