X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova va semna un acord de comerț liber cu Marea Britanie

9 feb. 2017,, 10:15   Economie
2476 5

Moldova va semna un acord de comerț liber cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

O înțelegere de principiu în acest sens a fost atinsă în cadrul unei întrevederi susținute la Londra de către președintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu, și ministrul de stat pentru Afaceri Străine al Marii Britanii, Alan Duncan, relatează NOI.md.

Întrevederea a avut loc în cadrul unei vizite de lucru a spicherului Parlamentului Moldovei în Marea Britanie. Persoanele oficiale au discutat oportunitățile investițiilor în Moldova, necesitatea menținerii și majorării schimburilor comerciale, inclusiv după ieșirea Marii Britanii din UE. În prezent balanța comercială între cele două țări se menține pe un trend pozitiv. Marea Britanie este al cincilea cel mai important importator al țării noastre.

Andrian Candu a menționat asistența britanică în domeniul reformelor pentru Moldova, acordată prin intermediul Fondului pentru buna guvernare. Grație lui, pînă la finele anului vor fi alocați 5 milioane de euro pentru realizarea a 8 proiecte privind combaterea corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, sectorul financiar-bancar, energetica și administrația publică.

Alan Duncan a salutat progresul obținut în promovarea reformelor și realizarea angajamentelor internaționale asumate de Guvernul Moldovei. Ministrul de stat pentru Afaceri Străine a declarat că va examina posibilitatea deschiderii în Moldova a unei reprezentanțe a Consiliului Britanic. Consiliul Britanic este o instituție guvernamentală ce promovează cultura britanică și colaborează în domeniul culturii și educației.

În plus, a fost salutată propunerea președintelui Parlamentului Moldovei privind obținerea asistenței și expertizei în reglementarea chestiunilor ce țin de audiovizualul, propaganda, dezinformarea, precum și dezvoltarea contentului media local. S-a menționat că acum Ministerul Afacerilor al Regatului Unit susține elaborarea emisiunilor BBC în limba rusă. În acest context părțile au convenit să organizeze în mai un forum, în cadrul căruia vor fi discutate chestiuni privind securitatea informațională și dezvoltarea produselor informaționale pe piața Moldovei.

Părțile au mai discutat problema transnistreană care, pe lingă pericolul ce îl prezintă pentru securitatea întregii regiuni, constituie un impediment în calea dezvoltării țării și în atragerea investitorilor. În acest context reprezentanții MAE au promis să acorde asistență și expertiză pentru Moldova în reglementarea conflictului, ținînd cont de experiența Marii Britanii în acest domeniu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?