X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Noul secretar de Stat american se va deplasa în Mexic

9 feb. 2017,, 10:00   Externe
1603 0

Noul secretar de stat american, Rex Tillerson, se va deplasa "în următoarele săptămîni" în Mexic, a indicat miercuri omologul său mexican, Luis Videgaray, la finalul primei întîlniri dintre cei doi, la Washington, transmite AFP.

Șeful diplomației mexicane a salutat o "bună primă reuniune (...) cordială (...) respectuoasă și (...) constructivă" cu dl.Tillerson, la Departamentul de Stat, anunțînd că ministrul american va merge "în Mexic în următoarele săptămîni".

Cei doi interlocutori au evocat "măsurile privind imigrația", "amenințările comune" ambelor țări și faptul că "cetățenii mexicani trebuie să fie tratați cu un respect absolut".

SUA și Mexicul, state vecine, traversează cea mai gravă criză diplomatică bilaterală din ultimele decenii, notează AFP.

Președintele mexican, Enrique Pena Nieto, și-a anulat vizita la Washington, prevăzută pentru 31 ianuarie, pentru a protesta față de insistența cu care omologul american, Donald Trump, dorește ca Mexicul să finanțeze construcția unui zid la frontieră.

În ciuda acestui puseu de tensiune, cei doi șefi de stat au vorbit la telefon, pe 27 ianuarie, și au convenit ca guvernele lor să se reunească pentru a ieși din impas.

Videgaray a precizat de altfel că Mexicul și SUA își vor spori contactele.

Donald Trump a semnat la finalul lunii ianuarie un decret ce lansează proiectul unui zid la frontieră și a promis că va determina Mexicul să finanțeze construcția.

Președintele american vrea de asemenea să renegocieze sau chiar să abroge Acordul nord-american de liber schimb (NAFTA), prea favorabil, potrivit lui, intereselor mexicane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?