X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2017

8 feb. 2017,, 17:20   Economie
3236 2

Legea bugetului de stat pentru anul 2017 a fost rectificată astăzi de Guvern, notează NOI.md.

Documentul presupune majorări cu 385,9 milioane de lei a veniturilor și a cheltuielilor bugetului general consolidat. Schimbările nu afectează deficitul bugetar estimat, spun autoritățile. Cele mai importante modificări vizează majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale și repartizarea către acestea a unei părți din Fondul rutier. Astfel, alocațiile Ministerului Transporturilor au fost diminuate cu 350,3 milioane de lei, suma urmînd să fie transferată autorităților publice locale de nivelul doi pentru administrarea drumurilor de interes raional. În același timp, transferurile către bugetele locale de nivelul întîi sînt majorate cu 385,9 mil. lei. Suma este prevăzută la veniturile bugetului de stat.

Documentul de rectificare a bugetului mai presupune și crearea unei rezerve de lichidități în mărime de 2 miliarde de lei. „În esență, această rezervă nu implică costuri adiționale și este creată pentru a reduce eventualele riscuri generate de imprevizibilitatea pieței financiare interne, și anume riscurile de refinanțare a datoriei de stat și pentru a îmbunătăți, per general, profilul datoriei sectorului public. Rezerva de lichidități însă nu va putea fi utilizată pentru finanțarea deficitului bugetar, fiind admise doar situații excepționale”, a menționat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Rezerva de lichidități este utilizata în țări precum România, Ungaria, Turcia. Crearea unei astfel de rezerve în Republica Moldova a fost discutată cu partenerii de dezvoltare, în special cu FMI, și este privită drept instrument de fortificare a stabilității macro-bugetare.

Proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pe 2017 urmează să fie remis Parlamentului pentru examinare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?