X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Şapovalov: Vizita lui Dodon la Bruxelles n-a adus nimic concret (VIDEO)

8 feb. 2017,, 17:40   Politică
9829 15

Vizita preşedintelui Igor Dodon la Bruxelles nu s-a soldat cu rezultate concrete, spre deosebire de vizita oficială la Moscova.


Şeful statului pentru prima dată în mai mulţi ani i-a familiarizat pe oficialii Uniunii Europene (UE) cu interesele naţionale ale Moldovei, dar negocierile cu demnitarii de la Bruxelles nu s-au soldat cu rezultate concrete. Despre aceasta a comunicat astăzi, 8 februarie, totalizînd rezultatele recentei vizite a lui Dodon, Boris Şapovalov, reprezentant al Asociaţiei istoricilor şi politologilor „Pro-Moldova”, informează NOI.md.

De la vizita lui Dodon la Bruxelles, în opinia expertului, de la bun început nu avea rost să se aştepte multe. “Vizita şefului statului n-a adus nimic concret în relaţiile reciproce cu Uniunea Europeană. Desigur, au fost examinate unele probleme referitoare la relaţiile noastre, dar ele n-au fost din cele care pot fi considerate de importanţă primordială. Nu s-a clarificat situaţia despre acţiunea prevederilor Acordului de asocierea cu UE, n-a fost examinată problema reducerii considerabile a nivelului exporturilor din Moldova după semnarea acestui document, iar la întrevederea cu reprezentanţii NATO problema extinderii influenţei Alianţei asupra regiunii noastre a fost evitată cu grijă. În general, vizita lui Dodon la Bruxelles n-a fost la fel de constructivă ca cea de la Moscova, unde s-a reuşit de a solutiona o mulţime de probleme de prim ordin”, consideră Boris Şapovalov.

După cum consideră istoricul şi politologul, una dintre principalele realizări ale lui Dodon în urma vizitei poate fi considerat faptul că el a expus clar poziţia de şef al statului. “Pentru prima data în mai mulţi ani demnitarii europeni au auzit de la preşedintele Moldovei despre interesele naţionale ale ţării, ceea ce i-a indignat pe aşa-numiţii noştri “proeuropeni”. Întro societate civilizată din aceasta n-ar fi făcut zarvă şi isterie, dar la noi totul e altfel. Mi-a plăcut reacţia unuia dintre “proeuropenii” nostri, care nu ştia, cum să critice alocuţiunile informative ale lui Dodon. El a declarat că preşedintele, chipurile,” a ales greșit tonul și s-a poziţionat incorect”. Scuzaţi, dar cum putea să se comporte el în condiţiile, cînd euroscepticismul în societatea noastră este în creștere, poporul încă nu şi-a revenit după “furtul miliardului” şi este indignat de atenţia sporită a NATO faţă de ţara noastră”, a menţionat expertul.

Precizăm, preşedintele Igor Dodon pe 7 februarie a întreprins o vizită la Bruxelles, unde s-a întîlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi adjunctul Secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?