X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Președintele FMF, despre viitoarea reconstrucție a Stadionului Republican (VIDEO)

23 feb. 2017,, 13:45   Sport
7943 6

Stadionul Republican urmează să fie reconstruit în același loc și să devină din nou una dintre cărțile de vizită ale Chișinăului.


Problema reconstrucției arenei la un nivel internațional ar putea fi soluționată în viitorii trei-patru ani, pe parcursul cărora se va identifica un investitor potrivit. Afirmația aparține președintelui Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Pavel Cebanu, care a răspuns la întrebările corespondentului NOI.md.

Președintele FMF și-a exprimat încrederea că cel mai important stadion al Moldovei trebuie să fie construit în același loc. „Nu e vorba despre Stăuceni, așa cum s-a sugerat anterior, sau despre un alt loc. Stadionul trebuie să fie la locul său. Urmează doar să se identifice investitorii dispuși să-și investească mijloacele și specialiștii care vor fi implicați în elaborarea proiectului. Lucrăm din greu în această direcție și sper că, în colaborare cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, Ministerul Tineretului și Sportului, precum și cu Guvernul, vom reuși să realizăm ceea ce mulți dintre oamenii noștri așteaptă atît de mult timp”, a menționat Pavel Cebanu.

El a vorbit despre situația legată de identificarea investitorilor pentru construcția Stadionului Republican. „Pînă de curînd au fost puțini investitori interesați de realizarea proiectelor de infrastructură în Moldova. Dar situația se schimbă și eu sînt sigur că noi vom reuși să identificăm un investitor potrivit. Sîntem unica țară europeană care nu are propriul său stadion. La noi trebuie să apară o arenă la un nivel internațional, și nu numai pentru meciurile de fotbal, dar și pentru competițiile de atletism, precum și alte sporturi. Nu contează denumirea – Stadionul Republican sau Național, acesta trebuie să devină o carte de vizită a Chișinăului și a întregii țări”, s-a arătat șeful FMF.

Cebanu a numit, de asemenea, termenul aproximativ în care ar putea începe faza activă de construcție a Stadionului Republican. „Sper că vom reuși să soluționăm această problemă în următorii trei-patru ani. În orice caz, FMF este dispusă să negocieze realizarea acestui proiect. Avem nevoie de parteneri, deoarece Federația nu poate construi un stadion pe mijloace proprii. Sînt necesare investiții considerabile, deoarece stadionul trebuie să aibă o capacitate de cel puțin 30 de mii de persoane. Cu timpul chiar și un astfel de stadion ar putea fi mic pentru țara noastră, cerințele UEFA (Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal – nota red.) și FIFA (Federația Internațională de Fotbal Asociație – nota red.) ar putea deveni mai stricte. Însă problemele curente vor putea fi soluționate mai ușor atunci cînd vom avea un obiect finalizat”, a conchis Cebanu.

Ultima propunere cu privire la Stadionul Republican a venit din partea unui grupului de lucru, care a publicat în 2015 un proiect de construire a unei arene de fotbal în apropierea Stăucenilor. Se preconiza să se depună o cerere privind alocarea a unui teren cu suprafața de 100 ha, care aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, pentru efectuarea lucrărilor de construcție. Volumul mijloacelor bănești necesare pentru construcția obiectului a fost estimat la 25 de milioane de euro. Cu toate acestea, Ministerul Tineretului și Sportului și Comitetul Național Olimpic și Sportiv nu au avut nicio reacție.

Precizăm că Stadionul Republican a fost demolat în vara anului 2007. În locul arenei, ridicate în 1952, se preconiza să se construiască un nou obiect sportiv ajustat la standardele internaționale. Cu toate acestea, în perimetrul străzilor București, Ismail, Tighina și Kogălniceanu din centrul Chișinăului continuă să fie un pustiu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?