Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Curtea Constituțională a respins sesizarea a doi deputați PSRM

7 feb. 2017,, 15:47   Societate
3529 0

Prevederile din Codul educației referitoare la administrarea universităţilor au fost declarate constituționale astăzi de CCM, comunică NOI.md.

Curtea Constituțională s-a expus în această problemă în urma unei sesizări depuse de deputații socialiști Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco. În hotărîrea sa CCM a statuat că plata unei indemnizații lunare de către fondatorul unei universități private membrilor Consiliului pentru dezvoltare strategică nu încalcă dreptul acestuia la proprietate, deoarece este prevăzută de lege. În același timp, aceasta urmărește un scop de interes public, și anume de a asigura standarde de calitate în învățămîntul superior, nefiind o povară excesivă.

CCM a reținut că rolul acestei structuri (Consiliului pentru dezvoltare strategică) este de a asigura transparenţa şi obiectivitatea luării deciziilor, utilizarea eficientă a resurselor financiare, administrarea raţională a patrimoniului public. De asemenea, includerea în Consiliu a membrilor din afara universităţii este o garanţie că învăţămîntul superior se va face pe baza standardelor de calitate.

În context, Curtea a respins criticile de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte sistemul organelor de conducere ale instituţiilor de învățămînt superior, subliniind că acesta nu afectează autonomia universitară.

Deputații PSRM au argumentat în sesizarea lor că prin impunerea așa-numitului consiliu de dezvoltare strategică instituțională, autonomia instituțiilor superioare de învățămînt este anulată, ceea ce încalcă grav normele statului de drept. Potrivit autorilor, astfel, instituțiilor de învățămînt le este impus un organ extern, străin mediului universitar care asigură de facto administrarea instituției. Aceștia au criticat și o altă prevedere a Codului educației, care se referă la obligarea fondatorilor universităților de a achita lunar indemnizații membrilor consiliului în cauză. Însă și această dispoziție a fost declarată constituțională.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?