Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Doar trei companii vor să participe la concursul „Gas Natural Fenosa”

7 feb. 2017,, 16:15   Economie
3180 0

Grupul "Gas Natural Fenosa Moldova" va fi nevoit să selecteze furnizorul de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018 din rîndul a trei companii: "Energocom", CERS Moldovenească şi DTEK din Ucraina.

Surse din cadrul administraţiei grupului au relatat că acest lucru este determinat de faptul că doar aceste companii au confirmat că participă la procesul solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru necesităţile consumatorilor. La concurs au fost invitate să participe 20 de companii.

Potenţialii furnizori urmează să prezinte pînă la 27 februarie ofertele comerciale de livrare a energiei electrice, ţinînd cont de capacitatea pentru interconexiunile disponibile cu sistemul energetic al RM, de competitivitatea preţului, precum şi de condiţiile de plată.

Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată. Anterior, republica procura restul volumelor de energie electrică atît de la CERS Moldovenească, cît şi din Ucraina. Însă, în urma crizei de energie din Ucraina, cauzate de acţiunile militare din estul ţării, livrările de energie electrică în Moldova au fost suspendate la sfîrşitul anului 2014. Din aprilie 2015, Moldova achiziţiona energie electrică doar de la CERS Moldovenească, însă prin intermediul firmei "Energocapital", înregistrată în off-shore.

La începutul anului 2016 Întreprinderea de Stat "Energocom" şi "Gas Natural Fenosa" au semnat un nou contract anual cu "Energocapital", care s-a angajat ca de la 1 aprilie să furnizeze energie electrică de la CERS Moldovenească la preţul de $48,995 pentru 1 MWh faţă de preţul anterior de $67,95.

La concurs a participat şi compania ucraineană DTEK, dar cîştigătoare a fost desemnată, fără vreo explicaţie, "Energocapital", printre ai cărei acţionari se numără şi reprezentanţi ai RM.

Decizia a trezit nedumerirea specialiştilor, care au menţionat că conducerea Moldovei întotdeauna a pledat pentru diversificarea livrărilor, pentru a asigura securitatea energetică a statului. De exemplu, în anii 2013-2014 Moldova procura energie electrică atît de la CERS Moldovenească, care se află în Transnistria şi aparţine companiei ruse "Inter RAO", cît şi de la holdingul ucrainean DTEK.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?