Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chişinăuienii au fost informaţi despre începutul înlocuirii apometrelor

7 feb. 2017,, 13:40   Capitala
6242 1

Contoarele electronice de apă vor apărea în locuinţele chişinăuienilor deja peste două luni.


Pentru înlocuirea totală a apometrelor mecanice cu cele electronice vor fi necesari aproape trei-patru ani. Anunţul a fost făcut de Serviciul de presă al SA “Apă-Canal Chişinău”, preluat de NOI.md.

Apometrele vor fi înlocuite în primul rînd în blocurile locative în care se atestă cel mai mare decalaj dintre datele volumului de apă consumat, prezentate de locatari, şi cifrele obţinute de reprezentanţii “Apă-Canal Chişinău” în timpul controalelor. Numărul de apartamente cu indici contradictorii, unde vor fi instalate circa 14 mii de apometre de model nou, constituie aproape 4000. Reinstalarea apometrelor se va efectua din contul SA “Apă-Canal Chişinău”.

Pentru realizarea proiectului, din bugetul municipal Chişinău au fost alocați aproximativ 5 mil. lei, în timp ce costul total al proiectului este evaluat la 8 mil. euro. Resursele financiare necesare, de care nu dispun autorităţile municipale, se planifică să fie identificate de la partenerii străini – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. La etapa actuală este vorba despre alocarea creditelor, dar negocierile deocamdată nu au fost finalizate.

Mijloacele urmează să fie utilizate pentru procurarea apometrelor electronice şi achitarea lucrărilor de instalare a acestora. Costul aproximativ al unui apometru de model nou constituie 1 mie de lei, termenul exploatării lui este de 12 ani.

Precizăm că în ianuarie primarul general, Dorin Chirtoacă, şi directorul general al “Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa, au prezentat opiniei publice un proiect orientat spre determinarea indicilor volumului de apă consumată cu o precizie mai mare. Acest proiect prevede înlocuirea în toate casele locative din municipiul Chişinău a apometrelor mecanice cu contoare electronice de precizie, cu module radio capabile să transmită date de la distanță prin intermediul tehnologiei ”wireless” (“fără fir”).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?