Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Boțan: Guvernarea doar pretinde că a restabilit încrederea partenerilor

7 feb. 2017,, 10:11   Politică
5183 2

Reluarea asistenței financiare de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova nu înseamnă că încrederea în Guvernul de la Chișinău a fost recuperată, opinează analistul politic Igor Boțan, citat de NOI.md.

Politologul este de părere că în realitate partenerii externi nu au făcut decît să se țină de cuvînt, reluînd asistența financiară odată cu semnarea Memorandumului cu FMI, document adoptat cu mare întîrziere.

„Această guvernare, orice s-ar spune, doar pretinde că a recucerit încrederea partenerilor internaţionali. Am văzut că domnul Filip, în adresarea domniei sale către cetăţeni, cu ocazia unui an de la aflare în fruntea Guvernului, a menţionat doar recîştigarea încrederii partenerilor internaţionali, spunînd că cea a cetăţenilor încă e departe de a fi recucerită. Noi ştim cu certitudine că şi partenerii noştri internaţionali nu au încredere în actualul guvern, iar suportul financiar este unul care a fost negociat anterior şi a fost condiţionat doar de semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional, memorandum care a venit după asumarea răspunderii Guvernului Filip, deşi lucrurile trebuiau aranjate încă în prima jumătate a anului trecut. Deci partenerii internaţionali se ţin de cuvînt, dar să vorbim despre recucerirea încrederii este incorect”, a punctat Boțan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Analistul politic a mai remarcat că imaginea guvernării de la Chișinău este afectată și din considerentul că principalul promotor al intereselor Partidului Democrat la Bruxelles este Partidul Social Democrat din România, care, la rîndul său, se confruntă acum cu grave probleme de credibilitate. „Partidul Social Democrat din România a trecut printr-o fază nu tocmai plăcută. Şi cred că şi acest partid şi-a şifonat dramatic imaginea, şifonînd şi imaginea celor pe care încearcă să-i promoveze la Bruxelles de aici, din Republica Moldova”, a explicat Boțan.

Referindu-se la obiectivele trasate de partidele opoziției de dreapta, politologul a precizat că retorica despre scrutinul anticipat, despre referendumul privind întoarcerea miliardului, la care au recurs aceste formațiuni, fac parte dintr-o strategie politică ce are drept scop mobilizarea susţinătorilor. Cu toate acestea, Igor Boțan se arată sceptic față de posibilitatea desfășurării unui referendum în condițiile actualului regim politic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?