X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Krasnoselski se opune discutării problemei privind statutul Transnistriei

6 feb. 2017,, 11:15   Politică
5416 5

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, insistă pe independenţa regiunii şi pledează împotriva discutării problemei privind statutul ei în componenţa Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al liderului de la Tiraspol, el a vorbit la acest subiect sîmbătă, în cadrul întrevederii cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz.

"Transnistria este un stat paşnic. Vrem să trăim în pace cu vecinii noştri – Moldova şi Ucraina. Trebuie să întreprindem astfel de măsuri, încît poporul nostru, care locuieşte în Transnistria şi în Moldova, să trăiască confortabil şi să nu fie prizonier al unor decizii politice greşite luate de demnitarii de stat", a spus Krasnoselski.

El s-a pronunţat pentru discutarea şi soluţionarea, în cadrul negocierilor, a problemelor de ordin economic şi social.

"Aceste probleme ţin de încetarea cauzelor penale, de comunicaţia feroviară, de telecomunicaţii. Ne bucură faptul că preşedintele în exerciţiu intenţionează să soluţioneze aceste probleme şi să susţină îndeplinirea înţelegerilor atinse anterior în formatul "5+2". A fost exprimată opinia că procesul de negocieri trebuie continuat", a menţionat el.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, Krasnoselski a spus că a respins propunerea prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, de a începe discuţiile pe chestiuni politice din "coşul trei", ce ţin de statutul Transnistriei.

"Problemele politice sînt nepotrivite la momentul de faţă, căci avem o mulţime de altele care necesită soluţionare urgentă. Poporul s-a pronunţat încă în 2006, la referendum, pentru independenţa Transnistriei cu aderarea ei ulterioară la Rusia. Eu nu am de gînd să schimb acest curs", a subliniat liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, "doar independenţa Transnistriei reprezintă garanţia securităţii regiunii".

Sebastian Kurz a atras atenţia la faptul că cea mai importantă sarcină pe moment este îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din Transnistria şi Moldova.

"Preşedinţia Austriei în OSCE efectuează prima sa vizită anume în Moldova, iar acest fapt denotă dorinţa de a aduce mesajul că pentru OSCE procesul de reglementare a diferendului transnistrean reprezintă o sarcină primordială", a menţionat Kurz.

El a enumerat priorităţile pe care Preşedinţia austriacă le va urmări în activitatea sa.

"Prima prioritate este lupta cu terorismul şi agresiunea, a doua – edificarea încrederii, deoarece, după criza din Ucraina, pe continentul nostru se constată tendinţa "de a gîndi la pachet", de a confrunta Estul cu Vestul, Uniunea Europeană şi SUA cu Rusia. A treia prioritate, poate chiar cea mai importantă, este de a risipi conflictele care au loc în ţările OSCE", a declarat diplomatul austriac.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?