X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lukașenko denunță decizia Moscovei de a organiza controale la frontiera dintre cele două țări

4 feb. 2017,, 04:00   Externe
7582 4

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a denunțat vineri decizia Rusiei de a introduce controale la frontiera dintre cele două țări, care fac parte din aceeași uniune vamală, informează AFP.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunțat la sfîrșitul lui ianuarie introducerea de controale în trei regiuni de frontieră cu Belarus, pentru a 'crea condițiile necesare menite să asigure securitatea frontierei'.

Acest anunț a intervenit la nici trei săptămâni după decizia președintelui Lukașenko de a suprima regimul de vize pentru cetățenii din 80 de țări, printre care toate țările din UE, SUA și Japonia, în cazul în care durata șederii în Belarus nu depășește cinci zile.

'Cum poate fi acest lucru o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei?', și-a exprimat indignarea Lukașenko vineri, în timpul unei întâlniri cu jurnaliști. 'Avem dreptul să luăm această decizie. Sîntem o țară suverană și independentă', a subliniat liderul belarus.

Controalele la frontiera dintre Belarus și Rusia au fost suprimate în anii 1990, când cele două țări au semnat un acord privind integrarea lor politică și economică.

Biroul de presă al Kremlinului a explicat la rândul său că aceste controale la frontieră sînt 'necesare pentru a reglementa vizitele cetățenilor din terțe țări în regiunile de frontieră' și nu vor avea 'nicio consecință' asupra călătoriilor cetățenilor ruși și belaruși.

'Rusia a oferit mereu o importantă asistență economică și politică Republicii Belarus și continuă să o facă, dat fiind caracterul particular al relațiilor noastre de aliați', a amintit serviciul de presă al Kremlinului, în condițiile în care Belarus rămâne foarte dependent de hidrocarburi și de prețuri de Moscova.

Belarus, fostă republică sovietică situată între Polonia și Rusia, care este condusă de 20 de ani de liderul autoritar Aleksandr Lukașenko, a fost multă vreme ținta unor sancțiuni din partea comunității internaționale, din cauza reprimării opoziției în această țară.

Însă aceste sancțiuni au fost în parte ridicate după punerea în libertate a mai multor deținuți politici în 2015, an în care Lukașenko a fost reales pentru un al cincilea mandat prezidențial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?