Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Un lider al diasporei a explicat de ce nu va avea loc unirea cu România

3 feb. 2017,, 14:45   Societate
13878 12

Unirea Moldovei cu România este imposibilă, din cauza diferenței de mentalitate a cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.


Drept dovadă servesc recentele observații, care demonstrează lipsa de solidaritate la moldoveni și, pe de altă parte, unitatea poporului român, care a ieșit la protest împotriva guvernării corupte. Opinia a fost exprimată de președintele Congresului Diasporei Moldovenești (CDM) din Rusia, Alexandr Kalinin, pe blogul său personal, relatează NOI.md.

Principalul motiv pentru care unirea Moldovei cu România este imposibilă pe termen scurt și chiar mediu este atitudinea diferită a cetățenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului față de acțiunile autorităților, care încalcă drepturile și libertățile lor. Potrivit liderului diasporei moldovenilor care locuiesc în Rusia, în ciuda tuturor similitudinilor etnice, există o diferență semnificativă de mentalitate.

„În ciuda faptului că geografic sîntem vecini, avem comune istoria, limba și religia, atitudinea oamenilor față de acțiunile guvernanților este diferită. De exemplu, recent, în țara noastră a fost prezentat un proiect de lege cu privire la amnistia fiscală, ceea ce va permite multor funcționari publici să evite răspunderea pentru faptul că ei nu vor putea explica proveniența proprietății lor. Și în acest caz cetățenii noștri tac. Mulți consideră că flacăra patriotismului poporului nostru s-a stins pentru că oamenii au fost dezamăgiți, dar protestele publice nu duc la rezultatul dorit”, consideră Alexandr Kalinin.

Chiar și în cazul manifestării opiniilor sale în cadrul unor proteste masive, oamenii au urmărit interesele personale și meschine, în detrimentul celor sociale. „Să analizăm demonstrațiile care au avut loc în Republica Moldova pe parcursul perioadei de independență. În cele mai multe cazuri acestea au fost plătite, adică ei protestau primind bani pentru acțiunile lor. Dar nu este vina lor. La urma urmei, toți cunoaștem ce nivel de sărăcie avem în țara noastră. Oamenii sînt disperați. Participând în proteste, deseori mulți dintre ei nu au nicio idee împotriva cui protestează și în numele cui acționează”, a specificat Kalinin.

Abordînd manifestările spiritului național al cetățenilor Moldovei și dorința de a-și apăra drepturile și libertățile, Kalinin a făcut o comparație cu cetățenii români care au sprijinit masiv protestele după hotărîrile de rezonanță ale autorităților. „De ce moldovenii niciodată nu se vor uni cu românii? Răspunsul este simplu – avem mentalităţi diferite. Cetățenii noștri nu au solidaritate. De exemplu, ultimele evenimente din țara vecină. În semn de protest față de actualul guvern, au ieșit zeci de mii de cetățeni români. Dar atunci cînd cerințele lor au fost ignorate, pe străzi au ieșit sute de mii. Și acest fapt mărturisește că cetățenii români, ieșind la proteste, merg pînă la capăt, astfel obținînd rezultatul dorit, și nu doar se prefac nemulțumiți ca cetățenii noștri”, a rezumat șeful Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia.

Precizăm că în România deja a doua săptămînă la rînd continuă protestele în masă, drept motiv pentru care a servit hotărîrea scandaloasă a Guvernului privind amnistierea a 50 de mii de cetățeni, care își ispășesc pedepsele pentru infracțiunile de corupție, precum și excluderea unui șir de infracțiuni din Codul penal. Cetățenii indignați susțin că această hotărîre zădărnicesc anulează complet toate realizările în lupta împotriva corupției și le dezleagă mîinile funcționarilor corupți din structurile de stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?