X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un expert, despre sporirea iluzorie a averii moldovenilor

3 feb. 2017,, 12:20   Economie
4169 4

Informația despre faptul că cetățenii Moldovei s-au îmbogățit cu un miliard de dolari SUA pare a fi un jalnic gest de PR.


La publicarea datelor privind sporirea bunăstării cetățenilor moldoveni nu s-a ținut cont de informația, potrivit căreia într-un an valoarea averii lor s-a micșorat cu 3 miliarde de dolari SUA. Acest lucru a fost expus de publicistul, expert în economie Victor Ciobanu, în cadrul unui material analitic, scris pentru portalul newsmaker.md, relatează NOI.md.

Datele privind creșterea averii cetățenilor Moldovei pînă la 9 miliarde de dolari SUA, publicate de banca elvețiană „Credit Suiss” în raportul „Global Wealth Report”, nu țin cont de faptul că acum doi ani acest indicator s-a micșorat de la 11 miliarde pînă la 8 miliarde de dolari SUA. De aceea, în opinia expertului, este inoportun să se vorbească despre o oarecare creștere a bunăstării. „În 2012 averea noastră constituia 11 miliarde de dolari, diminuîndu-se pînă la 8 miliarde de dolari în 2014. Adică ea s-a micșorat cu 3 miliarde. În schimb, în 2015 această cifră ajunge pînă la 9 miliarde de dolari, ceea ce a servit drept subiect pentru știrea „Mai bogați cu un miliard de dolari”. Faptul că noi am sărăcit cu 3 miliarde de dolari nu se ia în calcul. Iar unde au dispărut celelalte 2 miliarde de dolari SUA – nici vorbă”, scrie Victor Ciobanu.

Potrivit expertului, cel mai elocvent indicator economic prin care se exprimă bunăstarea cetățenilor este PIB-ul (produsul intern brut). „În 2015 PIB-ul Moldovei a însumat 6,5 miliarde de dolari, pe cînd în anul precedent – 8 miliarde de dolari. În 2015 PIB-ul pe cap de locuitor a constituit 1,8 mii de dolari (locul 140 în ratingul celor 180 de țări), diminuîndu-se cu 19 la sută în raport cu 2,2 mii de dolari, înregistrate în 2014. În știrea despre sporirea averii noastre sînt citate datele, potrivit cărora un adult moldovean deţinea în anul trecut bunuri în valoare de 3,21 mii de dolari. Cei care au citit știrea și au dispus difuzarea ei nu conștientizează cît de rușinos este să arăți astfel de sume. În țările normale acesta este cîștigul lunar”, se arată revoltat analistul economic.

Trasînd o paralelă între nivelul bunăstării cetățenilor și valoarea PIB-ului, expertul ne-a chemat să ne ghidăm de indicatorii altor țări. „Cît de bogată poate fi considerată țara care produce anual, în medie, mărfuri în valoare de 1,8 de dolari pe cap de locuitor sau de 150 dolari pe lună? De exemplu, în România vecină PIB-ul pe cap de locuitor constituie 9,4 mii de dolari, în Ucraina – circa 2 mii, iar în Rusia – 8,8 mii de dolari. Indicatorul mediu pentru țările Uniunii Europene constituie 32 de mii de dolari pe an. Așa că datele privind creșterea averii cetățenilor Moldovei, atît de larg difuzate de mass-media, par a fi un jalnic gest de PR, prin intermediul căruia se dorește să se distragă atenția de la starea reală a lucrurilor”, constată analistul economic.

Precizăm că la începutul anului curent unul dintre posturile de televiziune private a publicat o informație despre faptul că, potrivit datelor băncii „Credit Suisse” pe anul 2015, moldovenii şi-au sporit averea cu un miliard de dolari într-un an, acesta atingînd valoarea de 9 miliarde de dolari. În medie, un adult moldovean deţinea anul trecut bunuri în valoare de puțin peste 3,2 mii de dolari, sau cu 102 dolari mai mult decît în anul precedent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?