Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Afacerile și experiența: ce se știe despre cei mai apropiați aliați ai lui Trump

4 feb. 2017,, 18:00   Externe
3108 0
Printre cei pe care președintele ales al Americii, Donald Trump, i-a înaintat la funcțiile-cheie sînt puțin politicieni, dar mulți practicieni.

Este clar că în selectarea echipei Donald Trump a pus accentul pe practicieni: în pofida faptului că mulți candidați înaintați de Trump au propriile cariere politice, sînt doar cîțiva dintre cei care și-au făcut nume doar în acest domeniu.
Potrivit președintelui Centrului de Cercetări „Center on Global Interests” din Washington, Nikolai Zlobin, cu Trump, businessul american intră în politică. Acesta este deosebirea față de administrația Obama.

Publicația „Izvestia” a aflat ce se cunoaște despre oamenii care au ocupat posturile-cheie în țară.

Secretarul de stat Rex Tillerson

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, în vîrstă de 64 de ani, este reprezentantul cercurilor de afaceri. Imediat după absolvirea Universității din Texas, el a început să lucreze la compania petrolieră „ExxonMobile”. Începîndu-și cariera pe teren, în 1980 el a devenit șef al serviciului de dezvoltare a afacerilor din companie, iar în 2006 a devenit președinte al Consiliului de directori și administrator principal. A ocupat aceste posturi pînă pe 1 ianuarie 2017.

În anii 1990 Tillerson era reprezentantul „ExxonMobile” în Rusia. În baza acestui fapt, după înaintarea candidaturii lui la postul de secretar de stat al SUA, unele publicații occidentale afirmau că Tillerson îl cunoștea personal pe președintele FR, Vladimir Putin, și pe șeful companiei „Rosnefti”, Igor Secin. Însă oficial această informație nu a fost confirmată.

Totodată, Tillerson a participat la implementarea unui șir de proiecte cu Rusia, inclusiv cu participarea lui, în anii 1990, a fost semnat un acord privind crearea consorțiului internațional „Sahalin-1”, iar în 2007, „Exxon” a încheiat cu „Rosnefti” un contract în baza căruia compania a obținut acces la zăcămintele petroliere în sectorul rusesc de pe Alaska. În 2014, după introducerea sancțiunilor acest contract a fost înghețat.

În același timp, Tillerson, ai cărui părinți s-au cunoscut într-o tabără de scouți, el a fost membru timp de mulți ani al Consiliului de administrație al organizației „Boy-scouții Americii”, iar în anii 2010-2012 a condus această organizație.

Nikolai Zlobin: Rex Tillerson este o persoană foarte dură. Principala problemă examinată în prezent – și Trump, și Tillerson – sînt lideri, care nu au fost niciodată oamenii de echipă, ci au activat întotdeauna pe post de conducători de companii. Trump nu a avut niciodată un consiliu de directori. Cum vor activa ei împreună – este o problemă serioasă. Se va supune și va executa oare Tillerson ordinele sau el va încerca să domine – este o mare întrebare”.

Secretarul apărării: James Mattis

La conducerea Departamentului Apărării al SUA a venit generalul Corpului de infanterie marină James Mattis, cunoscut și sub poreclele de Cîine Sălbatic și Ostaș-Călugăr. Absolvent al unui șir de instituții militar, Mattis și-a început cariera în 1972 în gradul de locotenent secund (inferior) și de comandant de pluton.

În 2001, în Afganistan el a condus grupul operativ-tactic, iar în gradul de general-maior, Mattis a participat la războiul din Irak, unde s-a remarcat într-un șir de operațiuni. Din 2007 pînă în 2009 Mattis a fost comandant suprem al Forțelor Armate ale NATO în transformare. Din 2009 el a condus Comandamentul Unificat al Forțelor Armate ale SUA. În afara numeroaselor distincții, Mattis are și menținuți ce vorbesc despre faptul că el este expert în arme de calibru mic.

Mattis este cunoscut prin critica lansată la adresa Rusiei, dar în mai mare măsură – prin critica la adresa politicii administrației lui Barack Obama în Orientul Apropiat. Înainte de propunerea lui Trump, candidatul la funcția de secretar al apărării nu s-a ocupat de politică, însă s-a remarcat prin declarații dure și extravagante. Astfel, în discursul său despre operațiunea din Afganistan în 2005, el a declarat că este „al naibii de haios” să împuști unii oameni și că îi „place să se bată”. Totodată, Mattis a condamnat dur cazurile de încălcare a drepturilor persoanelor civile de către militarii din armata SUA. Politologul american, directorul Centrului de Analize Politice și Militare „The Hudson Institution” (Washington)

Richard Weitz: „În discursul său din Senat, candidatul la funcția de ministru al apărării, James Weitz, s-a pronunțat destul de sceptic față de colaborarea cu Rusia, invocînd tentativele eșuate ale coordonării eforturilor militare dintre Rusia și SUA.


De asemenea, el a acuzat Rusia de încercări de a „distruge” NATO, dar majoritatea senatorilor nu au reacționat la această interpretare. Pe ei îi interesa mai mult cum își va comenta el declarațiile anterioare privind implicarea femeilor în operațiunile militare. Însă Mattis nu a spus nimic despre aceasta.”

Nikolai Zlobin: „În privința lui James Mattis la funcția de ministru al apărării există un consens pozitiv: el este respectat de militari, democrați, republicani, el are o reputație destul de bună în comunitatea internațională. Deși astăzi a intervenit necesitatea de a anula legea ce interzice unui general să ocupe atît de repede o asemenea poziție politică. În America acest lucru era interzis. Ultima dată, o situație similară a fost acum 70 de ani. Doar după 6 ani de la demisie, un colonel poate pretinde un post politic. De aceea aici la fel nu s-a trecut fără probleme”.

Șeful CIA: Michael Pompeo

Șeful CIA, Michael Pompeo, în vîrstă de 54 de ani, anterior nu a avut nicio legătură cu serviciile secrete. După ce a absolvit în 1986 prestigioasa academie militară din West-Point, pînă în 1991 el s-a aflat în Armata SUA, după care s-a ocupat cu antreprenoriatul și a creat compania „Thayer Aerospase”, care se ocupa cu producția tehnicii pentru industria aerocosmică.

Însă, obținînd în 1994 gradul de doctor în drept la Universitatea Harward, el s-a transferat într-o mare companie juridică. Michael Pompeo este unul dintre puținii din „lista lui Trump” care are experiență politică: din 2001 Pompeo, originar din statul California, reprezintă statul Kansas în camera reprezentanților SUA.

Nikolai Zlobin: „Principala problemă constă în faptul că Trump și-a stricat foarte tare relațiile cu comunitatea de informații. De aceea, Pompeo va trebui să cîștige încrederea acestei comunități. Și este o mare întrebare dacă această încredere va fi restabilită. Și nu va provoca discordie în relațiile cu președintele această stabilire a relațiilor cu cercurile din sistemul de informații”.

Șeful administrației prezidențiale: Reince Priebus

Politicanul și avocatul Reince Priebus, în vîrstă de 44 de ani, a devenit al patrulea american de origine greacă și al doilea creștin în funcția de șef al Administrației de la Casa Albă.

Fiul unui neamț și al unei grecoaice, Priebus a studiat limba engleză și politologia la Universitatea din Wisconsin, pe care a absolvit-o în 1994. Și-a început cariera politică încă în anii de studenție, lucrînd în calitate de asistent la doi congresmeni și un senator.

În anul 2007 Priebus a devenit președinte al secției Partidului Republican în Wisconsin, post pe care l-a ocupat pînă în 2011. Lui i se atribuie contribuția la alegerea în funcția sa a unor politicieni americani vestiți, inclusiv a spicherului Camerei Reprezentanților din SUA Paul Ryan și a guvernatorului statului Wisconsin, Scott Walker. Mai tîrziu Priebus a devenit consultant juridic principal al partidului.

Din 2011 el este președinte al Comitetului național al Partidului Republican. În aprilie 2016 Ryan a intrat în topul celor 100 cei mai influenți oameni din lume, potrivit revistei „Time”.

Consilierul principal: Stephen Bannon

Postul consilierului superior în viitoarea administrație a președintelui Donald Trump l-a ocupat politicianul și businessmanul Stephen Bannon, în vîrstă de 63 de ani. Bannon a obținut diploma de licență la Universitatea Politehnică din Virgina, pe cea de master – la Universitatea din Georgetown, și pe cea de magistru în administrarea afacerilor (MBA) – la Universitatea din Harward.

Din 1976 pînă în 1983 el s-a aflat în armata SUA, inclusiv în Orientul Apropiat, iar în 1984 și-a început cariera în sectorul bancar și la începutul anilor 90 a creat propria bancă investițională „Bannon & Co.”, specializată în investițiile în producția media și cinema.

În anul 1998 Bannon, care reușise să cîștige o avere suficientă, a vîndut afacerea și s-a apucat de filmul documentar: în special ca producător, scenarist și regizor, a turnat filmul despre Reagan „În fața Răului”, precum și un șir de filme despre mari actori politici, inclusiv Margaret Thatcher și Sarah Palin. A pledat împotriva mișcărilor politice de stînga și în 2012 a condus site-ul de extremă dreapta Breitbart News.

În august 2016 l-a înlocuit pe Paul Manafort, acuzat de legături cu ex-președintele Ucrainei Victor Ianukovici, în postul de șef al campaniei electorale a lui Trump. Iar în noiembrie anul trecut a fost anunțată numirea lui în funcția de consilier principal al viitoarei administrați. Bannon a fost căsătorit de trei ori și are trei fiice. A doua soție, în cadrul divorțului, l-a acuzat inclusiv de violență domestică și antisemitism.

Secretar al Sănătății: Tomas Price

La postul de secretar al sănătății Trump l-a înaintat pe Tom Price, în vîrstă de 62 de ani, care a cumulat un timp îndelungat cariera politică cu cea medicală.

Absolvent al Universității din Michigan, Price, timp de 20 de ani a condus clinica ortopedică din Atlanta (statul Georgia) și Catedra de chirurgie ortopedică la Universitatea Emori din statul Georgia. Price a început să se ocupe activ de politică la sfîrșitul anilor 1990 – cînd el a ajuns în Senat din partea statului Georgia, iar în anul 2005 – în camera reprezentanților SUA din partea unei circumscripții a statului. În cadrul activității sale politice, Price a devenit cunoscut inclusiv datorită discursurilor lui regulate pentru interzicerea avorturilor și împotriva înăspririi controlului armamentului în țară.

Nikolai Zlobin: „Primul lucru pe care îl va face Price va fi anularea Obamacare, iar acesta este un proces politic serios. Secretarul Sănătății va trebui să decidă multe aspecte juridice ale anulării acestui program. Mai mult, în America, acest sistem funcționează în baza consensului statelor – de aceea el va trebui să convină cu fiecare stat. Nu în zadar Obama a avut nevoie de șapte ani pentru promovarea programului. Și ce atitudine vor avea statele, nu e clar. Aceasta va fi principala problemă a Ministerului Sănătății”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?