X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Consumatorii cu datorii pentru consumul de apă riscă să fie debranșați

2 feb. 2017,, 17:45   Capitala
3703 1

Consumatorii din capitală care înregistrează datorii pentru serviciile de apă și canalizare riscă să fie debranșați.

SA „Apă-Canal Chișinău” menționează că debranșarea este unica metodă efectivă pentru respectarea obligațiunilor de achitare a serviciilor oferite.
Potrivit unui comunicat de presă citat de IPN, pentru a nu se ajunge la debranșări, furnizorul expediază datornicilor un șir de avertismente și prescripții, iar șefii întreprinderilor de gestionare a fondului locativ sînt chemați, repetat, la diverse negocieri de soluționare a situației create. În urma primirii avizelor de debranșare, majoritatea datornicilor, au posibilitate să achite datoriile în termen de cinci zile.

Totuși, există cazuri în care unii consumatori nu achită serviciile oferite și sînt debranșați. În prezent, doar agenților economici li se calculează penalitatea pentru datoriile înregistrate pentru serviciile de apă și de canalizare, fapt prevăzut în contract. ACC se află la etapa reîncheierii contractelor cu consumatorii casnici, unde va fi inclus și acest moment.

„Apă-Canal Chișinău” avizează săptămânal zeci de consumatori cu restanțe, indiferent de statutul juridic al acestora. Cu unii dintre ei se întocmesc scrisori de garanție și grafice de reeșalonare pentru achitarea datoriilor sau sunt blocate conturile. Unde conlucrarea dintre locatari și gestionar este perturbată, se ajunge și la debranșări.

Recuperarea datoriilor prin intermediul instanțelor de judecată ar însemna achitarea unor sume financiare suplimentare de către gestionarii fondului locativ pentru taxele de stat și pentru desfășurarea proceselor judiciare, dar și a taxei pentru executările judecătorești, care, actualmente, sunt împovărătoare. Aceasta însă nu întotdeauna este o soluție bună ținând cont de starea economică-financiară austeră a unora dintre aceste persoane juridice.

Pentru anul 2016, datoria constituie 20,5 milioane de lei. Datoriile istorice totale se ridică la circa 285 de milioane de lei. Majoritatea, o reprezintă diferența dintre contoare și pierderile din interiorul blocurilor locative.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?