Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Parlamentul va discuta cu BNM despre investigaţia furtului miliardului

2 feb. 2017,, 16:15   Economie
3625 4

În timpul apropiat Parlamentul intenţionează să se întrunească într-o şedinţă comună cu conducerea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Scopul întrunirii îl constituie discutarea mersului anchetei în dosarul furtului miliardului de euro din sistemul bancar al Moldovei.

Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a spus joi, în cadrul şedinţei comune a Parlamentului şi Guvernului, că participanţii întrevederii vor analiza raporturile companiei Kroll şi vor adresa întrebări persoanelor care se ocupă de returnarea banilor în sistemul bancar.

„Întoarcerea miliardului furat rămîne o prioritate pentru autorităţi. Deja am organizat audieri cu privire la furtul miliardului în sesiunile plenare. În cursul acestora şeful Centrului Naţional Anticorupţie şi cel al Procuraturii au raportat că au fost confiscate bunuri evaluate la peste 3 mil. lei. De asemenea, bugetul de stat pentru anul curent include fonduri pentru suma de rambursare a datoriei. Noi vom depune toate eforturile pentru ca în cel mai scurt timp să rambursăm cît mai mulţi bani, iar societatea să nu simtă efectul de pe urma furtului", a spus el.

În septembrie 2016 Guvernul şi-a asumat responsabilitatea în faţa Parlamentului pentru şapte legi, care presupun convertirea în datorie publică a creditelor alocate de BNM pentru cele trei bănci din care a fost furat miliardul. La sfîrşitul lunii decembrie 2016 preşedintele Igor Dodon a venit cu iniţiativa de a anula această lege, pentru că "ea pune întoarcerea miliardului pe umerii cetăţenilor".

Candu a menţionat că legea deja are efect juridic şi nu poate fi anulată. În acelaşi timp, Parlamentul va examina iniţiativa preşedintelui în conformitate cu toate procedurile şi se va expune în acest sens.

Prim-ministrul Pavel Filip a amintit că legile aprobate au fost recomandate de către partenerii financiari ai Moldovei - Banca Mondială şi FMI. "Noi, de asemenea, am putut să renunţăm la această idee. Dar în acest caz nu am fi primit acea susţinere financiară necesară pentru completarea bugetului. Sîntem gata să acceptăm critici în legătură cu furtul miliardului, dar nu şi în ceea ce priveşte aceste legi. Iar pe toţi cei care ne critică decizia îi consider populişti, care mint oamenii", a menţionat el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?