X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Materialul care poate revoluţiona industria electronicelor

3 feb. 2017,, 01:00   Ştiinţă şi IT
4739 0

Cercetătorii au identificat un metal care conduce electricitatea fără a conduce şi căldura. Proprietatea este foarte utilă şi încalcă regulile cunoscute de oameni privind conductivitatea materialelor.

Metalul contrazice legea lui Wiedemann-Franz, care practic susţine că materialele care conduc electricitatea sînt bune conductoare ale căldurii, de aceea motoarele aparatele se încălzesc atunci cînd sînt utilizate des. O echipă din Statele Unite ale Americii a dezvăluit că dioxidul de vanadiu are abilităţi deosebite, notează Science Alert.

,,Descoperirea a fost extrem de neaşteptată,'' spune principalul cercetător Junqiao Wu din cadrul Bekeley Lab Materials Science Division. ,,Este o schimbare drastică a ceea ce credeam anterior despre conductori. Descoperirea are o importanţă fundamentală pentru înţelegerea comportamentului de bază al electronicelor,'' adaugă el.

Materialul ar putea fi extrem de folositor, într-o bună zi ar putea converti căldura pierdută a motoarelor în electricitate sau pentru crearea unor geamuri care nu ar lăsa să pătrundă căldura în locuinţe.

Pentru a descoperi proprietatea bizară a materialului, cercetătorii au analizat modul în care se mişcă electronii prin structura cristalelor de dioxid de vanadium. Experţii au descoperit că temperatura pe care o putea conduce materialul este de 10 ori mai mică decît cea prezisă de legea Wiedemann-Franz. Motivul se află în modul în care se mişcă electronii prin structura materialului.

De asemenea, dioxidul de vanadium are abilitatea de a rămîne transparent la temperaturi de 30 de grade Celsius , însă începe să reflecte lumina infraroşie la peste 60 de grade Celsius.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?