X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Poroşenko vrea organizarea unui referendum

2 feb. 2017,, 10:25   Externe
2928 3

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, plănuiește organizarea unui referendum pentru a afla dacă ucrainenii au o poziţie favorabilă faţă de aderarea la NATO.

În acest moment, sondajele de opinie arată că 54% dintre cetăţenii ucraineni se declară favorabili aderării, informează Reuters.

Ucraina şi NATO acuză Rusia că a finanţat cu arme şi trupe pe relebelii separatiști din Ucraina de Est, unde peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea conflictului armat în aprilie 2014. Moscova dezminte însă în continuare orice acuzaţie şi susţine că acţiunile forţelor guvernamentale ucrainene împiedică impunerea păcii în estul Ucrainei.

”Acum patru ani, doar 16% erau de acord cu intrarea Ucrainei în NATO. Acum vorbim de 54%. Ca preşedinte, eu mă orientez după atitudinile poporului meu şi voi organiza un referendum cu privire la apartenenţa NATO”, a declarat preşedintele Poroşenko într-un interviu pentru publicaţia germană Funke Mediengruppe.

Totodată, liderul ucrainean a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru ”a obţine aderarea la alianţa transatlantică”, dacă alegătorii ucraineni votează în favoarea NATO.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri ca liderii ruşi să utilizeze ”influenţa considerabilă” pe care o au asupra rebelilor pentru a pune capăt luptelor din estul Ucrainei, după ce noi violenţe au fost înregistrate în regiunea Donbas.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?