Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Volnițchi prognozează un „cutremur” la nivelul clasei politice

31 ian. 2017,, 12:50   Politică
7296 7

Politica moldovenească va trece printr-un șir de schimbări, odată cu reluarea activității Parlamentului, în luna februarie, prognozează analistul Igor Volnițchi.

Într-un editorial semnat de Volnițchi pentru tribuna.md, politologul spune că la această temă se fac diferite presupuneri, dar mai toţi cred că schimbările preconizate „vor cutremura clasa politică”, notează NOI.md.

Un prim scenariu în acest sens ar presupune aderarea celor 14 foști deputați comunişti la PD, lucru care îi va asigura cea mai mare fracțiune parlamentară – 34 de mandate. „Acesta ar putea fi un prim-pas spre reformarea ulterioară a PD, care ar urma să devină un megapartid social-democrat”, afirmă Volnițchi.

Un al doilea scenariu presupune că din mai multe fracţiuni parlamentare ar urma să plece în total 15 deputaţi, iar în consecință liberalii ar putea trece în opoziție. „Cei 15 plus cei 34 de actuali şi potenţiali deputaţi democraţi, plus cei 7 ex-deputaţi liberal-democraţi care deja fac parte din coaliţia majoritară, plus eventual trei deputaţi ai PPEM pot lesne forma o majoritate de guvernare, care i-ar lăsa pe liberali în opoziţie”, a remarcat analistul politic.

Cel de-al treilea scenariu prognozat de Igor Volnițchi se referă la faptul că deputații plecați din alte fracțiuni s-ar putea alătura majorității cu scopul de asigura numărul necesar de voturi pentru modificarea Constituției. În opinia autorului, plecările unor deputați din cîteva fracțiuni s-ar putea face și cu un alt scop – cel de a modifica sistemul electoral prin trecerea la votul uninominal, întrucît în actuala configurație parlamentară coaliția nu are susținerea necesară.

O altă explicație a plecărilor unor deputaţi ar putea fi legată de reformarea Guvernului. „Ceva va urma. Căci vorba ceea: nu există fum fără foc, iar toate prezicerile privind cutremurul ce va lovi politica moldovenească la începutul lunii februarie nu pot să nu aibă ceva concret la bază”, concluzionează Volnițchi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?