Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova, îngrijorată de intențiile Ucrainei

31 ian. 2017,, 10:00   Societate
3840 0

Moldova este îngrijorată de intențiile Ucrainei de a construi pe Nistru șase centrale hidroelectrice noi, amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsc.

Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unei ședințe de Guvern, la care s-au discutat problemele legate de situația din sistemul hidrologic al Moldovei și, în mod special, de ecosistemul rîului Nistru, relatează NOI.md.

Premierul s-a arătat îngrijorat în legătură cu apariția informației că autoritățile ucrainene intenţionează să construiască 6 centrale hidroelectrice noi, amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsc. Potrivit ecologiştilor, construcţia acestor centrale prezintă un adevărat pericol pentru mediul înconjurător.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că Guvernul a fost sesizat de mai multe organizații neguvernamentale şi de comunitatea ştiinţifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsc, care prezintă un pericol pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale rîului Nistru. Urmare a activităţii Complexului, au fost diminuate capacităţile de autopurificare a apei din cauza deteriorării regimului termal, a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari şi s-a micşorat potențialul de recreere a zonelor aferente.

Pentru a examina situaţia creată, a identifica toate riscurile existente şi soluţiile necesare pentru depăşirea acestor probleme, prim-ministrul a dispus crearea unui grup interministerial de lucru, care va elabora un plan concret de acţiuni în acest scop.

În paralel va fi efectuată o inventariere a tuturor actelor bilaterale și internaționale referitoare la subiectul dat, la care Moldova și Ucraina sînt parte, inclusiv pe marginea acordurilor de asociere RM-UE, Ucraina-UE, angajamente asumate sub aspect ecologic și investițional.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?