Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dodon va propune includerea şahului în programa şcolară

30 ian. 2017,, 12:30   Societate
10638 16

În această săptămînă preşedintele Igor Dodon intenţionează să prezinte Guvernului iniţiativa de a include şahul în programa şcolară din Moldova.

Potrivit Serviciului de presă al Preşedintelui, Dodon a și-a anunțat intenția în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), Kirsan Iliumjinov, care s-a aflat în vizită în Moldova.

"Există experienţa mai multor state în care, după includerea şahului în programul de instruire şcolară, reuşita a crescut esenţial", a menţionat Dodon.

În cadrul vizitei, sîmbătă, Igor Dodon a jucat şah cu Kirsan Iliumjinov cu figurinele dăruite de Vladimir Putin în cadrul vizitei recente la Moscova.

"Astăzi bunul meu prieten Kirsan Iliumjinov a venit în vizită în Republica Moldova la invitaţia mea. Am discutat, am jucat o partidă de şah cu piesele dăruite de Vladimir Putin. Egalitate", a scris pe facebook Igor Dodon, care aproximativ de cinci ani este și preşedinte al Federaţiei de Şah din Moldova.

El a menţionat că sîmbătă a participat împreună cu Kirsan Iliumjinov la cîteva evenimente, inclusiv la ceremonia de deschidere a campionatului Moldovei la şah, precum şi la un turneu care a avut loc în Autonomia Găgăuză.

Totodată, Igor Dodon a relatat că Kirsan Iliumjinov a venit cu 1500 de seturi de şah, care vor fi transmise şcolilor din localităţile ţării. Potrivit lui, Federaţia de Şah din Moldova a decis să transmită 200 de seturi în Găgăuzia şi circa 800 în Transnistria "pentru ca, în toate regiunile ţării noastre, copiii să poată juca şah".

Kirsan Iliumjinov a specificat că intenţionează să realizeze în Moldova mai multe programe de dezvoltare a şahului şi susţinere a tinerilor şahişti şi a transmis preşedintelui ţării două nominalizări ale preşedintelui FIDE, pentru doi tineri, cei mai buni şahişti din Moldova, care vor putea participa la Campionatul Mondial între copii, fără participare la etapa de selecţionare la Campionatul Europei.

"Cred că unul dintre aceste locuri îl vom oferi elevilor de pe malul stîng al Nistrului. Acolo sînt şahişti foarte buni, care au obţinut şi titlul de campioni ai Moldovei în propriile categorii. Sper că în cadrul următoarei vizite în ţara noastră, vom vizita Transnistria pentru a organiza şi acolo un campionat de şah. Cred că şahiştii vor juca un rol important şi în reintegrarea statului nostru", a concluzionat Igor Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?