X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Candu: legile care vizează lupta cu corupţia nu funcţionează la capacitate maximă

28 ian. 2017,, 11:00   Politică
4597 9

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu este convins că "Procuratura reformată are toate premisele pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să simtă că legea este una pentru toţi".

Potrivit agenţiei INFOTAG, declaraţia a fost făcută de speaker în cadrul ceremoniei festive, organizată cu prilejul marcării a 25 de ani de la crearea Procuraturii Generale.

"După 25 ani de la constituire şi după o reformă considerată prioritară de actuala guvernare, avem dreptul să cerem rezultate solide şi sînt sigur că procurorii au capacitatea să le ofere. Prin controlul parlamentar asupra implementării legilor, Parlamentul se va implica, pentru că noi, toţi locuitorii acestei ţări, vrem dreptate şi schimbări", a menţionat Andrian Candu.

El a spus, că pachetul de legi care vizează lupta cu corupţia şi reformarea justiţiei, inclusiv şi noua lege a Procuraturii, deocamdată nu funcţionează la capacitate maximă.

"Este nevoie de timp. Dar rezultatele reformei au fost resimţite deja de unele categorii, considerate pana nu demult intangibile - înalţi demnitari, vameşi, poliţişti, judecători cercetaţi şi condamnaţi în cazuri de corupţie. Reforma Procuraturii a migrat constant, ani la rînd, dintr-un document strategic în altul, dintr-un program de guvernare în altul, dar nu se reuşea soluţionarea ei, în special din cauza factorului politic. Noua Lege a Procuraturii şi cadrul conex integrează Procuratura într-un sistem de justiţie unde drepturile şi interesele oamenilor sînt o prioritate. Legea a fost elaborată cu suportul unui grup de experţi şi procurori, consultată cu experţii Comisiei de la Veneţia şi supusă mai multor runde de dezbateri publice", a spus speakerul.

Potrivit lui, noua lege a Procuraturii include Procuratura şi sistemul de justiţie, "unde drepturile şi interesele oamenilor sînt prioritare, iar accentul de bază este pus pe specializare, independenţa şi profesionalismul procurorilor".

La rîndul său, Procurorul General Eduard Harujen a menţionat, că "pentru a face faţă presiunilor politice, procuratura trebuie să fie consecventă în abordări şi să meargă pas cu pas în reformarea instituţiei".

"Reformarea Procuraturii continuă. Mai sînt aspecte ce ţin de implementarea cadrului normativ intern. Urmează să trecem la realizarea celui mai important aspect - schimbările de mentalitate şi percepţie, să fim consecvenţi în abordări", a declarat procurorul general.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că procurorii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile în mod imparţial şi obiectiv, să respecte şi să protejeze drepturile omului, potrivit tratatelor internaţionale la care Moldova este parte.

"În pofida realizărilor legislative vizibile în sectorul justiţiei, există aspecte care necesită îmbunătăţire evidentă. Aici se înscriu condiţiile de detenţie şi dreptul la şedinţe publice, care trebuie să fie respectate", a declarat ambasadorul UE.

"Cea mai bună modalitate de a cîştiga încrederea societăţii este ca Procuratura să fie cît mai transparentă posibil", a mai spus Pirkka Tapiola, subliniind că UE este gata să susţină Republica Moldova în acest proces, în special să-i acorde asistenţă tehnică.

Preşedintele Igor Dodon a refuzat să asiste la ceremonie. Reprezentanţii administraţiei prezidenţiale au spus jurnaliştilor că procurorii se aşteptau ca unii dintre ei să fie decoraţi cu distincţii de stat, însă şeful statului a declarat că "nu există motive pentru a decora".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?