Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Deschiderea unei reprezentanțe a Tiraspolului la Moscova nu poate fi tolerată – expert

27 ian. 2017,, 16:10   Politică
6287 7

Dialogul politic dintre Chișinău și Tiraspol va fi afectat de cea mai recentă mișcare a Tiraspolului – deschiderea unei reprezentanțe la Moscova.

Opinia aparține politologului Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, și a fost exprimată într-un interviu pentru NOI.md.

Potrivit analistului, aceasta nu este prima tentativă a Tiraspolului de a înființa o așa-numită reprezentanță în capitala statului rus, astfel de încercări fiind și în perioada guvernării comuniste.„Noul lider dorește să demonstreze că raioanele de est ale Republicii Moldova au cu totul altă agendă decîd malul drept al Nistrului, și că nu pune în prim-plan reîntregirea țării, ci din contra – integrarea în Rusia. Este nu doar un act demonstrativ, dar și unul care arată că obiectivul final ține de integrarea în Federația Rusă. Pentru a atinge acest obiectiv, regiunea vrea să fie recunoscută ca entitate independentă”, a explicat Victor Juc.

Expertul în problematica transnistreană afirmă că o asemenea situație nu poate fi tolerată de autoritățile constituționale ale statului. Înființarea acestei reprezentanțe nu este doar o acțiune simbolică, dar poate fi calificată ca o nouă provocare, care va bloca dialogul politic bilateral, spune intervievatul.

„Este și o acțiune care dă de gîndit: dacă agenda pe care și-a propus-o președintele nou-ales, Igor Dodon, va putea fi realizată. Vom vedea care va fi reacția autorităților de la Chișinău, dar dacă autoritățile constituționale în ultima instanță vor admite, atunci problema transnistreană poate fi scoasă de pe agenda zilei pentru mult timp. De Pachetul III nu va putea fi nici vorbă, nici de federalizare sau de alte scenarii. Procesul de negocieri este și așa la intensitate mică”, a explicat politologul.

Potrivit conducerii de la Tiraspol, reprezentanţa de la Moscova ”va oferi ajutor multilateral cetăţenilor regiunii care locuiesc sau se află temporar pe teritoriul Rusiei". Aceasta va mai avea drept scop ”restabilirea relațiilor cu Rusia”, după cum au declarat decidenții politici ai regiunii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?