Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mihail Gorbaciov: Lumea ne dă impresia că se pregătește de război

27 ian. 2017,, 15:30   Externe
9009 8

Mihail Gorbaciov, care a rămas în istorie drept ultimul conducător al Uniunii Sovietice, susţine într-un text de opinie publicat în Time că lumea contemporană este copleşită de probleme, iar politicienii par pierduţi în faţa acestora, în vreme ce toate naţiunile se pregătesc pentru un nou război.

Fostul lider sovietic atrage atenţia că nicio problemă nu este mai urgentă decît militarizarea politicii şi lansarea unei noi curse a înarmării atît dinspre Kremlin, cît şi dinspre NATO, notează News.ro.

”Situaţia curentă este mult prea periculoasă. Mai multe trupe, tancuri şi autovehicule blindate sînt aduse în Europa. NATO şi Rusia obişnuiau să-şi desfăşoare la distanţă forţele şi armele, dar acum sînt mai aproape ca niciodată şi nu au cum să rateze ţinta”, scrie Gorbaciov într-un editorial publicat în Time.

Fostul conducător sovietic a remarcat că multe state ale lumii nu pot să finanţeze nevoile sociale esenţiale ale cetăţenilor, însă cheltuielile militare continuă să crească de la an la an.

”Banii se găsesc uşor pentru arme sofisticate, ale căror puteri distructive sînt comprabile cu cele ale armelor de distrugere în masă, pentru că submarinele pot să devasteze jumătate dintr-un continent cu o singură salvă, iar sistemele de apărare antirachetă submină ideea de stabilitate strategică”, apreciază fostul lider sovietic.

Mihail Gorbaciov notează că liderii politici şi militari adoptă o doctrină din ce în ce mai belicoasă şi periculoasă, în vreme ce comentatorii şi personalităţile din televiziune să grăbesc să se alăture ”corului belicos”.

”Totul dă impresia că lumea se pregăteşte de război”, notează fostul conducător al URSS.

De asemenea, acesta atrage atenţia asupra reuşitei procesului de reducere a arsenalului nuclear, care nu a subminat securitatea niciunui stat şi a eliminat ameninţarea lansării unui război nuclear din cauza unei probleme tehnice banale.

”Astăzi ameninţarea nucleară pare să fie din nou o realitate. Relaţiile dintre marile puteri au urmat în ultimii ani traiectoria rău şi mai rău, în timp ce avocaţii înarmării şi reprezentanţii industriei militare îşi freacă palmele. Trebuie să ieşim din această situaţie. Trebuie să reluăm dialogul politic orientat spre decizii şi acţiuni comune”, propune Gorbaciov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?