Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ecologiştii cer instituirea moratoriului la tăierea pomilor (VIDEO)

27 ian. 2017,, 14:15   Capitala
5210 2

La tăierea pomilor din capitală trebuie instituit moratoriu, în conformitate cu decizia Consiliului municipal Chişinău (CMC).


Suprafaţa zonelor verzi şi de parcuri în oraş se reduce considerabil şi acţiunile Asociaţiei „Spaţii Verzi” de tăiere a plantaţiilor nu pot fi justificate în niciun mod. Declarația a fost făcută în cadrul conferinţei de presă de astăzi, 27 ianuarie, de către reprezentanţii Mișcării Ecologiste Urbane (MEU), citați de NOI.md.

Președintele Mişcării, Corneliu Mîrza, a calificat acţiunile Asociaţiei “Spaţii Verzi” şi Primăriei Chişinău drept “ilegale şi soldate cu reducerea rapidă a suprafeţelor verzi şi zonelor de parcuri”. “În ultimii 25 de ani, la Chişinău suprafaţa spaţiilor verzi s-a redus cu o mie de hectare, iar numărul total de pomi şi arbuşti s-a diminuat cu aproape 50%. În acelaşi timp, nivelul poluării a crescut de cinci ori şi actualul număr de arbori este insuficient pentru absorbția completă a dioxidului de carbon. Drept consecinţă, populaţia Chişinăului suferă mai frecvent de maladii cauzate de poluarea chimică şi fonică a mediului”, a subliniat Mîrza.

Pentru soluţionarea acestei probleme, Mişcarea Ecologistă Urbană a înaintat un şir de propuneri. În primul rind, cea cu privire la instituirea unui moratoriu la defrişarea arborilor, cu excepţia celor care se află în stare avariată. Moratoriul trebuie instituit de Consiliul municipal şi susţinut de serviciile competente şi societatea civilă. În rîndul al doilea, potrivit lui Corneliu Mîrza, urmează să fie constituit un grup mixt de lucru din specialişti în domeniu, experţi independenţi şi activişti civici, căruia îi va fi încredinţată examinarea legalităţii autorizaţiilor pentru tăierea pomilor. În rîndul al treilea, a fost propusă constituirea unui Consiliu de experţi pe lîngă Primărie, care ar evalua în mod competent iniţiativele de defrişare a arborilor şi alte acţiuni în domeniul mediului.

Precizăm că Asociaţia “Spaţii Verzi” a anunţat la 13 ianuarie despre “tăieri planificate de pomi” pe străzile centrale ale Chişinăului. Reprezentanţii structurii s-au referit la concluzia Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice pe lîngă Agenția “Moldsilva”, care au considerat arborii ca fiind bolnavi şi periculoşi pentru viaţa oamenilor. Numai pe bulevardul Ştefan cel Mare se planifică defrişarea a 256 de arbori, urmînd să fie efectuate tăieri la încă 274 de pomi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?