X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Lavrov, despre pașii spre simplificarea obținerii cetățeniei ruse

27 ian. 2017,, 12:10   Externe
9216 2

Legea cu privire la compatrioții este în vigoare, însă trebuie întreprinși o serie de pași care ar facilita procesul de obținere a cetățeniei.

Acest lucru l-a comunicat, la 25 ianuarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul "orei guvernului" la Duma de Stat. "Legea funcționează, legea a permis în ultimii ani, consolidarea semnificativă a diasporei, ajutîndu-i pe compatrioții noștri din străinătate să-și apere drepturile în țările gazdă", a spus Lavrov. "Spunînd acestea eu aș dori, cu siguranță, să fiu de acord cu necesitatea de a fi întreprinse măsuri suplimentare în domeniul cetățeniei", a indicat el.

În această privință, există cîteva "probleme sistemice". În primul rînd, acel fapt că pentru obținerea cetățeniei ruse trebuie să renunțați la cetățenia țării străine,mai mult decît atît, să prezentați decizia statului respectiv cu privire la acest lucru. "Este clar că nu numai Ucraina, ci și o serie de alte țări nu vor elibera astfel de certificate. Știu că la Comitetul Compatrioților s-a discutat posibilitatea excluderii acestei cerințe și ca să fie suficientă copia cererii cetățeanului unei țări terțe referitor la faptul că acesta a depus cererea corespunzătoare. Acest lucru, cred eu, ar trebui susținut", a declarat Lavrov.

În al doilea rînd, Ministerul Afacerilor Externe, deja timp de trei ani, încearcă să rezolve problema cetățeniei copiilor din căsătoriile mixte, a continuat ministrul. "În cazul în care copilul într-o căsătorie mixtă s-a născut în Rusia, e suficientă declarația oricăruia dintre părinți. În cazul în care această căsătorie mixtă a avut loc și familia locuiește în străinătate, iar mama rusoaică vrea ca copilul să obțină pașaport, este necesar consimțămîntul tatălui", a explicat el. "Reiese că aceeași situație este rezolvată în moduri diferite. Eu văd în aceasta o abatere de la principiul egalității, care este prevăzut în Constituție", a adăugat Lavrov.

Următoarea problemă se referă la situații în care, la căsătoria cu un străin sau o străină, el sau ea au nevoie de trei ani de rezidență. "Eu consider că acest lucru este excesiv, și, probabil, că se poate face ceva", a menționat Lavrov.

În cele din urmă, ministrul de Externe al Rusiei a amintit despre hotărîrea președintelui Rusiei Vladimir Putin privind facilitarea obținerii cetățeniei pentru purtătorii de limbă și cultură rusă. "Nu există reguli clare pentru aplicare, iar în cazul în care Duma de Stat, Comitetul Compatrioții au pus această problemă la ordinea de zi, vom fi gata să participăm activ la formularea recomandărilor corespunzătoare", a adăugat Lavrov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?