X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Traian Băsescu l-a acționat în judecată pe Igor Dodon

27 ian. 2017,, 09:00   Politică
7742 27

Fostul președinte român Traian Băsescu îl acționează în judecată pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce ultimul i-a retras cetăţenia în mod „arbitrar”.

Declarația a fost făcută pentru agenția română de presă Mediafax, de către avocatul fostului președinte român, Andrei Bivol. Cererea în acest sens a fost depusă la Curtea Supremă de Justiție.

„Astăzi am înregistrat o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiţie, aşa cum prevede legea cetăţeniei din Republica Moldova. Noi considerăm că cetăţenia lui Traian Băsescu a fost retrasă în mod arbitrar şi (decizia - n.r.) este contrară principiilor şi procedurilor prevăzute de legea cetăţeniei şi de Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie”, a afirmat avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol.

Cererea de chemare în judecată este introdusă şi se repartizează în termen de 24 de ore completului de judecată, după care în timp de cinci zile de la repartizare ar trebui să fie emisă o decizie pe procedură, potrivit legislaţiei din Republica Moldova, a explicat Andrei Bivol.

Preşedintele Republicii Moldova are calitatea de pîrît.

Avocatul lui Traian Băsescu a precizat că, în Republica Moldova, nu a mai fost făcut un demers de acest fel.
„Este practic un dosar pionier, un leading în acest domeniu pentru că nu există în practica judiciară dosare de contestare a unui decret de retragere a cetăţeniei. Au existat dosare în care se constată refuzul de a acorda cetăţenia Republicii Moldova unor naţionali străini, dar în aceste dosare pîrît nu este preşedintele, dar este comisia de oferire a cetăţeniei de pe lîngă preşedinţie. În cazul dat, sîntem într-o circumstanţă de anulare a unui decret prezideţial deja emis de retragere a cetăţeniei pentru care legea prevede în mod expres că acesta se atacă la Curtea Supremă de Justiţie”, a menţionat Andrei Bivol.

Realitatea.md amintește că Igor Dodon a semnat în primele zile ale lunii ianuarie decretul prin care fostului preşedinte al României Traian Băsescu îi este retrasă cetăţenia Republicii Moldova. Ulterior, Traian Băsescu a reacționat la vestea retragerii cetățeniei, anunțînd că este în căutarea celui mai bun avocat din Republica Moldova pentru a ataca decizia.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au devenit cetățeni moldoveni la data de 3 noiembrie 2016, cînd au depus jurămîntul la Ambasada Republicii Moldova în România. Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către cei doi la 10 martie 2016, iar în luna iunie, preşedintele Nicolae Timofti a satisfăcut solicitarea printr-un decret prezidențial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?