Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Victoria extremei dreapta în Franţa şi Germania ar reprezenta o catastrofă pentru UE

27 ian. 2017,, 10:00   Externe
4044 3

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că victoria partidelor de extremă dreapta la alegerile din Franţa şi Germania ar reprezenta o catastrofă pentru Uniunea Europeană, acuzînd aceste partide de demagogie ieftină, informează site-ul postului RFI.

"Nici nu vreau să ma gîndesc la asta, ar fi un dezastru, pur şi simplu ar însemna distrugerea Europei", a declarat Rajoy, în cadrul unui interviu pentru postul de radio Onda Cero, după ce a fost întrebat în legătură cu posibilitatea ca Le Pen sau AfD să cîştige alegerile în Franţa, respectiv Germania.

"Doamna Le Pen a anunţat că plănuieşte un referendum. Vrea ca Franţa să părăsească Europa, de parcă Europa ar fi sursa tuturor nenorocirilor. Mi-ar fi plăcut dacă ar fi vizitat şi restul lumii", a adăugat premierul spaniol, care a adăugat nutreşte speranţe că Francois Fillon va cîştiga scrutinul prezidenţial din Franţa.

"Este esenţial pentru viitorul Europei ca alegerile din Germania şi Franţa să se termine cu bine", a completat şeful guvernului de la Madrid şi liderul conservatorilor din Spania.

Potrivit sondajelor, Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste de extremă-dreapta Frontul Naţional, ar mari şanse să cîştige primul tur al alegerilor prezidenţiale, însă ar urma să piardă în faţa conservatorului Francois Fillon în al doilea tur de scrutin, programat pentru 7 mai.

Formaţiunea populistă Alternativă pentru Germania (AfD) are o doctrină politică populistă şi eurosceptică. În scrutinul parlamentar german din 2013, AfD a obţinut 4,7% din voturi, nereuşind să trimită reprezentanţi în Bundestag. În 2014, partidul a obţinut 7,1% din voturi în scrutinul europarlamentar.

În alegerile regionale din 2016, AfD a obţinut reprezentare în parlamentele a zece dintre cele 16 landuri germane. Conform celor mai recente sondaje de opinie, AfD ar putea obţine 12-15% din voturi în scrutinul parlamentar programat în Germania pentru luna septembrie 2017.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?