Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ucraina intenționează să construiască hidrocentrale pe Nistru

27 ian. 2017,, 08:30   Societate
7215 3

SA „Apă-Canal Chișinău” atenționează asupra faptului că Ucraina intenționează să construiască șase hidrocentrale pe Nistru.

Furnizorul menționează că intenția statului vecin va scădea considerabil nivelul apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chișinău, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, ACC menționează că acest proces ar putea afecta și calitatea apei livrate locuitorilor urbei. În condițiile în care cantitatea apei care ajunge în aval de orașul Novodnevstrovsk (Ucraina) va fi dozată, riscurile ar putea fi destul de mari. Potrivit furnizorului, extrem de periculos este și faptul că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk și de la noile hidrocentrale ar putea fi tehnică, și nu potabilă.

Administrația ,,Apă-Canal Chișinău” dă asigurări că, deocamdată, nu există niciun pericol ca locuitorii capitalei să rămînă fără apă la robinete. În prezent, nivelul apei fluviului Nistru constituie 9,2 m. Acest proces permite livrarea apei la parametrii normali. Zilnic sînt distribuiți peste 200 de mii de metri cubi de apă.

În baza mai multor studii de fezabilitate efectuate anterior, furnizorul de apă propune un șir de măsuri, cum ar fi: construirea mai multor baraje pe Nistru, forarea fîntînilor cu izvor local, precum și identificarea altor surse alternative de apă. De asemenea, la necesitate, se vor majora rezervele de apă din cele 42 de rezervoare de apă din dotare, fiind extinsă extragerea unui volum mai mare de apă din fîntînile arteziene.

Furnizorul mai menționează că Ucraina gestionează bazinul hidraulic al fluviului Nistru, fără să-și coordoneze acțiunile cu Republica Moldova, lucru ce a cauzat inundații în perioada anilor 2008 și 2010, precum și seceta hidrologică din anii 2015–2016.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?