X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Businessmenii vor îmbunătăţi poziţia Moldovei în ratingurile internaţionale

25 ian. 2017,, 10:15   Business
3325 4

Oamenii de afaceri din Moldova care fac parte din Consiliul Economic pe lîngă Prim-ministru vor pregăti un set de propuneri pentru modificarea legislaţiei în vigoare în scopul îmbunătăţirii poziţiilor ţării noastre în ratingurile internaţionale, în special, în Clasamentul Băncii Mondiale Doing Business, comunică NOI.md.

De elaborarea propunerilor respective se va ocupa un grup de lucru special cu participarea businessului creat în cadrul Consiliului, al cărui conducător a fost ales Andrei Crigan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova.

La prima ședință a grupului de lucru a fost pusă în discuție poziția Moldovei în Clasamentul Băncii Mondiale Doing Business, la capitolul “acte permisive în construcții”. Potrivit ultimului rating, țara noastră se află pe poziția 165 din 190 de țări incluse în acest clasament, deoarece, conform studiului de caz descris în Doing Business, antreprenorul trebuie să parcurgă 27 de proceduri care durează 276 de zile.

După cum menţionează oamenii de afaceri, un număr mare de acte permisive este necesar la darea în folosință a construcției. În afară de aceasta, cea mai mare provocare o constituie obținerea a două acte – certificatului de urbanism și autorizației de construire. Participanţii la grupul de lucru consideră că acest proces este prea birocratizat şi provoacă acte de corupție în domeniu.

Reprezentanții mediului de afaceri propun instituirea amenzilor pentru tergiversarea eliberării actelor permisive, precum şi modificarea mai multor hotărîri de Guvern în domeniu, lucru ce ar permite reducerea numărului de acte permisive și proceduri pentru construcții, ar îmbunătăți poziția Moldovei în Clasamentul Băncii Mondiale Doing Business.

Oamenii de afaceri au discutat, de asemenea, necesitatea de revizuire a proiectului Codului urbanismului și construcțiilor, care se află la momentul actual în Parlament.

Businessmenii au menţionat că ratingul Doing Business este efectuat de Banca Mondială și reprezintă un fel de carte de vizită, la capitolul climatul investițional, pentru statele participante la acest rating. Cu cît poziționarea statului în acest clasament este mai bună, cu atît el este mai atractiv pentru investitori.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru, pentru examinarea mai detaliată a problemei, în cadrul Grupului de lucru vor fi create focus-grupuri. Urmare a dezbaterilor va fi formulat un set de măsuri menite să îmbunătățească poziția Moldovei în clasamentele internaționale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?