X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Președintele RM a enumerat realizările sale din primele 30 de zile de la învestire

24 ian. 2017,, 21:38   Politică
5822 13

Despre aceasta președintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat astăzi în cadrul discuției în format larg cu reprezentanții mass-media.

Președintele țării a vorbit despre programul său electoral în cadrul căruia a venit cu mai multe promisiuni cu referire la migranții moldoveni care muncesc în Rusia și deschiderea pieței ruse pentru exportatorii moldoveni.

Astfel șeful statului a precizat că recent în cadrul vizitei sale oficiale în Federația Rusă, a avut o întrevedere cu președintele Vladimir Putin în cadrul căreia a convenit asupra faptului ca să fie soluționate problemele migranților dar și cele de export.

Astfel, migranții moldoveni care au la moment interdicție de a intra în FR în scurt timp ar putea beneficia de așa numita amnistie și vor putea merge din nou la muncă în Rusia.

Cu privire la exportul de mărfuri moldovenești pe piața rusă, Igor Dodon a menționat că în urma discuțiilor cu președintele rus s-a ajuns la o soluție și în acest sens. Astfel, va fi majorat numărul întreprinderilor care vor putea exporta pe piața rusă iar în scurt timp în Moldova vor veni specialiștii de la Roselhoznadzor și Rospotrebnadzor pentru a examina aceste companii care vort dori să exporte producția sa.

Un alt obiectiv anunțat de președintele țării în cadrul campaniei electorale sunt alegerile parlamentare anticipate.
„Voi insista pe convocarea alegerilor anticipate. Vreau să vă aduc la cunoștință, și spun acest lucru în premieră, că împreună cu juriștii din aparatul președintelui practic am identificat calea juridică prin care în timpul cel mai apropiat, vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva parlamentul în alte cazurti decît cele prevăzute de legislație”, a declarat șeful statului.

Potrivit lui Dodon, cel mai probabil în acest caz se va organiza un referendum de acordare a noi împuterniciri președintelui țării.

„Stimați cetățeni, eu voi cere doar un singur drept suplimentar – să-mi permiteți să dizolv parlamentul!”, a conchis Igor Dodon.

Încă un obiectiv menționat de Dodon în cadrul campaniei electorale a fost – reunificarea țării.
În acest sens, păreședintele a amintit despre vizita sa în Transnistria care s-a desfășurat în premieră pentru ultimii 9 ani. Potrivit șefului statului, în urma acestei vizite el a convenit cu liderul de la Tiraspol asupra soluționării mai multor probleme cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Primul rezultat – comisia unificată de control care nu a activat mai bine de 9 ani, și-a reluat activitatea.
Doi, simplificarea pentru cetățenii RM a traficului pe ambele maluri ale Nistrului. Adică cetățenii vor putea circula în Transnistria fără a prezenta cartea migrațională cum era anterior.

Trei – am propus o abordare de pachet -4 probleme care ne interesează pe noi și 4 care îi interesează pe ei. Cel mai probabil în timpul apropiat această abordare sper să fie aprobată”, a mai subliniat Dodon.

Președintele a remarcat că pe subiectul Transnistriei partea moldovenească nu poate avea abordări diferite la nivel de Guvern, Președinție și Parlament. „Este vorba de un subiect de importanță națională – reintegrarea țării de aceea le propun celo de la Guvern și Parlament să facem o platformă comună în acest sens. Iar decizia luată va fi agreată de cetățenii RM printr-un referendum”.

Despre relațiile bune cu UE, Igor Dodon a vorbit despre vizita pe care urmează s-o facă Bruxelles, iar acțiunile care vor fi se vor vedea în urma întrevederilor cu oficialii de acolo.

Cu privire la obiectivul său privind relansarea țării Dodon a punctat care au fost principalele sale acțiuni în acest sens.
„Am inițiat o inițiativă legislativă cu privire la anularea legii care pune pe spatele moldovenilor miliardul furat.

Am inițiat o analiză detaliată a tuturor actelor ce ține de furtul miliardului, și a tuturor scrisorilor, coprespondenței din 2011 pînă în prezent. Prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate va fi la tema furtului miliardului unde trebuie să venim cu soluții și răspunsuri la întrebări. Recent am inițiat procedura de contestare a alegerii procurorului general. La moment sunt elaborate peste 20 de inițiative de ordin economic și social care vor fi promovate în timpul cel mai apropiat de către reprezentanții Consiliului economic pe lîngă președintele RM creat în premieră.

De asemenea în premieră pe lîngă președintele țării se crează Consiliul Societății Civile, unde vor fi invitați reprezentanții societății civile care doresc să participe la discuții privind inițiativele președintelui RM”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că aceste promisiuni care au fost făcute în cadrul campaniei electorale au fost deja realizate timp de 30 zile deși urmau a fi îndeplinite în 100 de zile de mandat. „Vreau ca cetățenii să se obișnuiască că sunt și politicieni care se țin de cuvînt” a subliniat președintele țării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?