Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cetățenii pledează pentru unificarea malurilor Nistrului (VIDEO)

25 ian. 2017,, 08:45   Societate
7601 0

Problema unificării Moldovei este una determinantă, pe cînd forma organizării statului unificat nu este principială.


Din opțiunile disponibile ale reunificării celor două maluri ale Nistrului cea mai potrivită ar fi crearea unui stat unitar. Echipa de filmare a portalului NOI.md s-a familiarizat cu viziunile oamenilor asupra eventualei reglementări a conflictului transnistrean.

Toți respondenții intervievați în centrul Chișinăului își doresc reîntregirea țării. Diferă doar viziunile asupra eventualei forme de organizare statală. „Eu sînt pentru Moldova unită, Moldova să fie un stat unic. Dar în formă va fi efectuată unificarea – să hotărască cei care au asemenea împuterniciri. Conflictul transnistrean are deja istoria sa și poate în viitorul apropiat se va rezolva, dar nădejde mare nu avem, fiindcă acolo a crescut o altă generație. Ei au alte viziuni, alte tendințe și nu-și prea doresc să se unească cu malul drept”, a constatat unul dintre respondenți.

Rolul președintelui Igor Dodon, în opinia unuia dintre intervievați, va cel mai important în reglementarea conflictului transnistrean. „Președintele nostru a făcut deja cîțiva pași spre soluționarea acestei probleme și poate că va reuși. Puține șanse are, dar el speră că vor fi alegeri anticipate sau în 2018, la alegerile ordinare, va avea majoritate în Parlament și va reuși, dar acum nu are susținere”, a spus un bărbat.

Și alți cetățeni au susținut ideea reunificării malurilor Nistrului, dar într-o altă formă. „Nu poate fi federalizare, din motiv că țara este foarte mică teritorial, și dacă mai începem s-o ciopîrțim, atunci ce mai rămîne? Totodată, eu comunic adeseori cu persoanele de pe partea cealaltă a Nistrului, majoritatea lor sînt pentru integritatea republicii, și nu pentru federalizare. Politicienii pot doar să spună, dar poporul este pentru o țară unită și integră”, consideră un alt un respondent.

Între timp, în mediul politologilor și experților este promovată opinia că în cadrul recentei vizite oficiale la Moscova președintele Igor Dodon a discutat în secret la cel mai înalt nivel chestiunea privind eventuala realizare a planului de federalizare a Moldovei, elaborat în baza recomandărilor OSCE. Comentînd preocupările forțelor proeuropene în legătură cu federalizarea, reprezentanții Partidului Socialiștilor au menționat că critica planului este lansată în mod intenționat și nu are temei, iar documentul a fost elaborat acum trei ani și orice doritor îl poate accesa.

Precizăm că portalul NOI.md efectuează un sondaj de opinie cu privire la o eventuală reglementare a conflictului transnistrean. Circa 60 la sută dintre vizitatorii care au votat pînă în prezent au optat pentru crearea unui stat federativ. Pentru crearea unui stat unitar s-au pronunțat 28,5 la sută dintre respondenți, iar pentru confederație – 12%. Orice doritor poate vota, accesînd linkul sau bifînd una dintre variantele din sondajul postat pe partea dreaptă a ecranului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?